Gellért 100 kiállítás – hotelcentenárium

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 17. 14:46

A főváros egyik legpatinásabb szállodája századik születésnapját ünnepli, ebből az alkalomból szeptember 27-én kiállítás nyílik.

A Danubius Hotel Gellértről állítanak össze tárlatot a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. A kiállítás beharangozójában olvasható, hogy az épület alapjait még a béke éveiben ásták ki, de a falat már az első világháború közepette rakták. Alighogy megnyílt, birtokba vették a megszálló román csapatok, majd Horthy foglalta el főhadiszállásnak.

A húszas évektől nagy bálok, díszvacsorák helyszíne, Gundel Károly keze alatt világhírű lesz a konyha, tízezreket vonz a gyógyvíz, a hullámfürdő.

A Danubius Hotel Gellért ma

Fotó: turizmus.com

Az ostrom alatt német katonai bázis, a pincében szükségkórház működött. A rommá lőtt hotel újjáépítése szakaszosan, évtizedek alatt zajlott le.

Ma egyszerre mutatja a magyar szecesszió legszebb arcát, az 1960-70-es évek belsőépítészetének „retro” jegyeit és a 21. századi vendéglátás minden erényét. Gellért, pincétől padlásig: fáradjanak beljebb! – a tárlat szeptember 27-étől 2019. március 3-áig lesz látogatható Óbudán, a Korona tér 1. szám alatt.