Generációváltás a Szamos Marcipánnál

Forrás: turizmus.com

 2016. június 07. 16:27

Egyedülálló gyűjteménnyel, a Csokoládé Múzeummal nyitotta meg legújabb kávézóját a Parlament szomszédságában a Szamos Marcipán. A Kossuth téri üzletkomplexum földszinti részét mind hangulatában, mind kínálatát tekintve a generációváltás jegyében alakították ki.

A patinás cég több mint 80 éves történetének új állomását – sorrendben a 26. üzletet – június 7-én mutatták be a sajtó képviselőinek.

A földszinti kávézóba belépve már sejti a látogató, hogy a hely több mint cukrászda, tele modern és letisztult, ugyanakkor nagyon trendi belsőépítészeti megoldásokkal – egy merőben más stílussal, amihez a Szamos-édességeken „nevelődött” közönség hozzászokott. A lépcsőfeljáró melletti főfalon merész, extravagáns dekoráció látható: Kürthy Hanna tusrajza egy vágtázó lovat ábrázol, a rajzot Ady Endre és Nemes Nagy Ágnes egy-egy idézete teszi teljessé. Sass Géza belsőépítész és Szamos Gabriella látásmódját tükrözi az egész környezet, amely modernségében is méltó a Szamos-miliőhöz, de a Parlament méltóságteljes épületéhez is.

 

Ami viszont még ennél is izgalmasabb, hogy ez a modern formavilág visszaköszön a kínálatban is: új üzleti szlogenjük, a „More than sweet” jegyében már nemcsak édességeket árulnak, hanem – a fogyasztói igényekre reflektálva – a márka kilép a cukrászda kategóriából. Ez a váltás, mellyel főként a fiatal generációt célozzák meg a Szamos Today termékcsaládban testesül meg, amelyben inkább a sós ízek dominálnak. A széles reggeli-választék, a változatos üzletiebéd-kínálat, a szendvicsek, saláták, smoothiek, levesek a környéken dolgozók, vagy éppen a Parlamentnél kiránduló turisták napi tempójához igazodnak. Terveik szerint a Szamos Today termékek hamarosan több Szamos-üzletben is megjelennek.

 

Az sem marad azonban csalódott, aki a tradicionális Szamos-ízekre vágyik, sőt ennél többet is kap. A galériát azok számára alakították ki, akik a Szamos hagyományos vonalát kedvelik. A földszinti önkiszolgáló rendszerrel szemben itt a’la cart kínálattal, terített asztalokkal és étlappal várják azokat, akik üzleti megbeszélésre jönnek, vagy szívesen időznek el egy-egy különleges falat mellett, legyen az egyszerű, de fenséges krémes vagy szarvasgombás csokoládétorta.

A Szamos Cafe kávékínálata is a trendekhez igazodik, a klasszikus bécsi pörkölés mellett megtalálható a világosabb, ún. „speciality”, ültetvényszelektált kávébab is, melynek pörkölését időről-időre a vendégek visszajelzései alapján és a terméstől függően módosítják.

 

 

A legfelső szint a Szamos Csokoládé Múzeumé. A kiállítás anyagát – mintegy 1500 műtárgyat – több évtizede gyűjti a család. A múzeumi anyag hat termen keresztül mutatja be a kakaó termesztésétől a XX. század csokoládé gyártásáig a csokoládé történelmét. Láthatunk berendezett csokoládé szalont, ’30-as évekbeli édességboltot és egy működő csokoládé műhelyt is. A múzeumi túra végén a látogató az ajándékboltba érkezik, ahol emléktárgyakat és Szamos-termékeket vásárolhat. A vitrinben egy méretarányos Parlament tekinthető meg, amelyet az egyedi panorámának köszönhetően az ablakon keresztül bárki könnyedén összehasonlíthat az igazival. S itt a koronázási jelvények is marcipánból készültek.

Ugyancsak a fölső szinten található az 50 fős különterem. Parlamentre nyíló panorámával csapatépítésre, zártkörű megbeszélésekre vagy sajtótájékoztatók rendezésére is szolgálhat.

A cég a már jól ismert Szamos Csokoládé Iskola és Tortaműhely természetesen itt is működteti: a látogatók betekinthetnek a kézműves termékek elkészítésének fortélyaiba. A szolgáltatások széles skálán mozognak a bonbonöntéstől a szaloncukor-készítésen át a haladó csokoládékurzusokig.