Gerbeaud Emil: kiállítás a zserbó feltalálójáról

Forrás: turizmus.com

 2019. december 29. 12:38

Meghonosította a konyakos meggyet, a macskanyelvet, nevét viseli a sokak által kedvelt zserbó sütemény és a Vörösmarty téren található gyönyörű cukrászda – 100 éve hunyt el Gerbeaud Emil.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kamarakiállítással kíván emléket állítani a híres cukrász, csokoládégyár-tulajdonos, Gerbeaud Emil (1854–1919) legendás alakjának, hiszen ő az, aki elévülhetetlen érdemeivel nemzetközi hírnevet és elismerést szerzett a magyar cukrászatnak és édesiparnak.

A novemberben megnyílt kiállítás bemutatja a múzeumunkban őrzött Gerbeaud-relikviákat: többek között látható a Stróbl Alajos szobrászművész által készített Gerbeaud Emil-mellszobor, valamint a századfordulón készült, iparművészek által tervezett desszertesdobozok, ezenkívül a Gerbeaud család régi fotói, és további érdekes tárgyak, dokumentumok.

Gerbeaud Emil

Fotó: mkvm.hu

A tárlatból az is kiderül, hogy a Gerbeaud Emil műhelyeiben, csokoládégyáraiban művészi igénnyel megalkotott termékek a világ távoli tájaira is eljutottak. Gerbeaud Emilt és feleségét, Ramseyer Esztert életük során több rangos díjjal, kitüntetéssel is elismerték.

A kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban 2020. április 5-ig látható.

Kapcsolódó cikkek