Germanwings: gyász és nyomozás

Szerző: Horváth Ágnes

Forrás: turizmus.com

 2015. március 25. 22:31

Bár a Germanwings 9525-ös járatának egyik fekete dobozát megtalálták, az adatok elemzése napokba telhet. Közben a Lufthansa különjáratot indít a becsapódás helyszínére az áldozatok családtagjainak.

Értékelhető adatokat sikerült kinyerni a légi baleseteket vizsgáló francia hivatal (BEA) nyomozóinak a francia Alpokban történt légikatasztrófa helyszínén megtalált első fekete dobozból, de a tragédia okaira egyelőre nem tudnak magyarázattal szolgálni - közölte szerdán Rémy Jouty, a hatóság vezetője.

A hatóság azt is közölte, hogy a nyomozás jelenlegi állása szerint a gép nem robbant fel a becsapódás előtt, és a jelek ellentmondanak annak a feltételezésnek is, miszerint a repülőgép kabinnyomás-csökkenés miatt zuhant le.
A szakember nem kívánt feltételezésekbe bocsátkozni arról sem, hogy mi okozhatta a repülőgép süllyedését egészen addig, amíg a hegynek csapódott, s annak okaitól sem, hogy miért nem reagált a pilóta a légiirányítók kapcsolatfelvételi kísérleteire. A BEA szerint néhány napon belül tudnak majd beszámolni arról, hogy milyen következtetéseket lehet levonni az adatrögzítőn tárolt kommunikációból.
A repülőgép két adatrögzítő berendezése közül egyelőre csak azt találták meg, amely a pilótafülkében elhangzott hangokat és beszélgetéseket rögzítette.  
Francois Hollande francia államfő a katasztrófa helyszínének közelében kialakított mentőközpontban azt mondta, hogy a másik, a gép repülési adatait rögzítő fekete doboz külső burkolatát megtalálták, de magát a berendezést azonban még nem lelték meg..
Angela Merkel német kancellár és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök megköszönték Franciaországnak a katasztrófát követően nyújtott segítségét.
A kutató egységek vezetői elmondták, hogy továbbra is több mint hatszáz tűzoltó és csendőr dolgozik a helyszínen. Az 1500 méter magasságban található, 60-70 fokos, meredek szakadékokban pedig már tucatnyi nyomozó kezdte meg a holttestek maradványainak azonosítását. Brice Robin, a nyomozást vezető marseille-i ügyész szerint azonban napokig, sőt hetekig is eltarthat az azonosítás.

Gyászol a világ

Háromnapos gyászt rendeltek el Németországban és Spanyolországban egyaránt, miután a tragédiában 67 német és 45 spanyol vesztette életét.

A Germanwings nevében a Lufthansa különjáratot indít csütörtökön Barcelonából és Düsseldorfból Marseillebe az áldozatok családtagjainak, akiket a francia városban speciális segítőszolgálat fogad, majd a tragédia helyszínére utaznak. Utazásukról és szállásukról a légitársaság gondoskodik, és továbbra is minden segítséget megadnak az áldozatok hozzátartozóinak. Bár az utaslistát a légitársaság még nem hozta nyilvánosságban, világszerte elindultak a találgatások az áldozatok személyét és állampolgárságát illetően. Az biztos, hogy egy német gimnáziumi osztály tanulói is a fedélzeten tartózkodtak, rajtuk kívül spanyol, német és török áldozatokról tudni, míg a Fox hírcsatorna két amerikai áldozatot is nevesít, más források szerint belgák és ausztrálok is utaztak a 9525-ös járaton.

 

A világ számos légitársasága fejezte ki részvétét, sokan a közösségi médiában is fekete-fehérre változtatták logójukat, az #indeepsorrow hashtag használatával rengetegen fejezik ki együttérzésüket a közösségi médiában.

Kép: https://twitter.com/nahsehen