Globális befektetőket vonz a budapesti szállodapiac

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 24. 12:26

Egy friss jelentés szerint egyre több nemzetközi befektetőt vonz a budapesti szállodapiac, az egyik legfőbb ok a hotelek javuló eredményessége.

Az elmúlt három évben 12%-kal nőtt a külföldi turisták száma Budapesten, ennek hatására jelentősen javult a szállodák eredményessége, ez pedig növelte az itteni ingatlanok iránti keresletet – derül ki a globális szállodai tanácsadócég, a HVG legfrissebb jelentéséből.

Az írás emlékeztet, hogy a 2008-as globális pénzügyi krízist megszenvedte Budapest, azóta viszont az átlagosnál jobban emelkednek az árak, a kihasználtság és az egy kiadható szobára jutó árbevétel (RevPAR). Az elemzés szerint a már jelen levő nemzetközi márkák mellett a következő három évben visszatér a Hyatt Budapestre, ugyanakkor megjelenik a Marriott W és Luxury Collection márkája is. (Ebben a korábbi írásunkban összegyűjtöttük, hogy milyen szállodai beruházások várhatók a következő néhány évben Budapesten.)

A Matild-palotából török befektető varázsol luxushotelt, amely a Marriott Luxury Collection részeként üzemel majd

Fotó: ozyer.com

A tanulmány egyik készítője, Magalí Castells, a HVS londoni irodájának munkatársa így jellemzi a helyzetet: „Budapest turisztikai robbanása és a javuló szállodai teljesítmények felkeltették a nemzetközi befektetők figyelmét, akik szerint a városban érdemes hosszú távra befektetni. A szállodai tranzakciók száma jelentősen nőtt az utóbbi évek során, és sok az átadás előtt álló beruházás. Ugyanakkor az építési költségek jelentősen nőttek, és ez néhány terv kivitelezését megnehezítheti” – tette hozzá.

A gazdaság növekedése és az alacsony munkanélküliség is a nemzetközi befektetőket bátorítja.

„A budapesti szállodák javuló teljesítménye az egyik oka annak, hogy nő a befektetők érdeklődése, ugyanakkor a RevPAR mutatók még mindig némiképp alacsonyabbak itt, mint más európai városokban. Az ötcsillagos hotelek számának bővülése ugyanakkor segít majd növelni a budapesti átlagárakat – hangsúlyozta Russell Kett, a HVS London elnöke.