Globális luxusmárkákat vásárol fel az AccorHotels

Forrás: turizmus.com

 2016. július 13. 13:39

A Fairmont, a Faffles és a Swissôtel mérföldkőnek számító felvásárlásával a luxusszálloda-piac élvonalába kerül az AccorHotels. A három márkához 34 országban 154 szálloda és resort tartozik, 56 ezer szobával.

A július 12-én tartott közgyűlésen a részvényesek jóváhagyása után az AccorHotels-csoport hivatalosan is bejelenti az FRHI Hotels & Resorts (FRHI) és annak három szállodamárkája, a Fairmont, a Raffles és a Swissôtel felvásárlását. Az így megszerzett három tekintélyes márka azonnal a globális luxusszálloda-piac vezető szereplőjévé pozicionálja az AccorHotelst, megnöveli a hosszú távú növekedési potenciált és profitabilitást, illetve szignifikánsan kiterjeszti a vállalat jelenlétét Észak-Amerikában, a világ legnagyobb és legmeghatározóbb fogyasztói piacán – írja közleményében a szállodacsoport.

„Eme három emblematikus luxusszálloda-márka felvásárlásával történelmi mérföldkőhöz érkezett az AccorHotels. Ez egy hatalmas növekedési potenciált nyit meg, példátlan magasságokba emeli a nemzetközi jelenlétünket és hosszú távon értéket teremt" – nyilatkozta Sébastien Bazin, az AccorHotels elnök-vezérigazgatója.

Az AccorHotels globális portfoliójában számos világhírű, ikonikus és történelmi szálloda is megtalálható a világ fontos stratégiai városában, többek között: The Savoy Londonban, Raffles Szingapúr, Fairmont San Francisco, a New York-i The Plaza, a Fairmont Le Château Frontenac Quebec Cityben és a Le Royal Monceau Raffles Párizsban.

 

Az FRHI a luxusszállodák üzemeltetésében és marketingjében bizonyítottan széles körű és komoly szakértelme kombinálva az AccorHotels globális üzemeltetési platformjával, kiterjedt hűségprogramjával és iparágvezetői digitális tapasztalataival, a csoport olyan egyedi pozícióba kerül, mely a legjobb profitabilitás és növekedési potenciál elérését teszi lehetővé az összes piaci szegmensben.

„Továbbra is elkötelezettek maradunk, hogy a vendégeinknek összehasonlíthatatlanul jó szolgáltatásokat nyújtsunk, miközben megtartjuk azon ambíciónkat, hogy kivételes hozamokat érjünk el részvényeseink és szállodatulajdonosaink számára – tette hozzá Bazin. – Kihasználva az üzemeltetési szinergiákat az FRHI és az AccorHotels között, kedvező helyzetbe kerültünk ahhoz, hogy tovább gyorsítsuk a luxusmárkáink növekedését és még izgalmasabb szállodákat és felfedezésre váró desztinációkat kínáljunk a vendégeink számára."

 

Chris Cahillt nevezték ki a luxus márkák CEO-jának

A felvásárlást és az AccorHotels nagyobb léptékű, luxus és upscale üzletág megerősítését célzó stratégiáját támogatva a vállalat Chris Cahill-t nevezte ki a csoport luxusmárkák CEO-jának. Az újonnan létrehozott pozícióban Cahill, aki az AccorHotels Executive Committee tagja is lesz, vezeti az FRHI integrációs folyamatát és ő lesz a felelős az AccorHotels luxusmárkáinak a stratégiájáért és globális működtetéséért. Az új struktúra része a Raffles, Fairmont, Sofitel Legend, So Sofitel, Sofitel, MGallery by Sofitel, Pullman és Swissôtel.

A tapasztalt szállodaipari szakember már több sikeres integrációt is levezényelt, ismeri a multibrand menedzsmentet és komoly gyakorlattal rendelkezik luxusmárkák üzemeltetésében, salesben és marketingben. Több mint 30 éve dolgozik a szállodaiparban, melyből 19 évet az FRHI és elődeinél töltött, legutóbb a Las Vegas Sands Corp. globális üzemeltetéséért felelős Executive Vice Presidentjeként dolgozott.

 

Felvásárlási részletek

A július 12-én tartott közgyűlésen a részvényesek jóváhagyása után a tranzakció értelmében a Qatar Investment Authority (QIA) és a szaúd-arábiai Kingdom Holding Company (KHC) biztosítottak 840 millió USD (768 millió euró) készpénzt és 46,7 millió USD értékű AccorHotels-részvény kibocsájtását az FRHI részvényeiért. A tranzakció 10,4% és 5,8% részt ad az AccorHotels részvénytőkéjéből a QIA és a KHC számára. Ali Bouzarif és Aziz Aluthman Fakhroo a QIA-ből és Sarmad Zok a KHC-ből emellett az AccorHotels Igazgatóságának a tagjai lesznek.

A márkák kombinálásának, a szállodai nyereségek maximalizálásának, a marketing, sales és disztribúciós tevékenység hatékonyság növelésének és a központi költségek optimalizálásának köszönhetően az AccorHotels tervei szerint körülbelül 65 millió eurót szeretne generálni bevétel-, illetve költségszinergia terén. Szignifikáns hatékonyságnövelések lesznek még továbbá a vendég-adatbázisokban is, köszönhetően az FRHI vendégbázis-integrációjának, ez három millió hűségprogram-tagot jelent, 75%-uk észak-amerikai.

A Fairmont, Raffles és Swissôtel 154 szállodájának és resortjának (melyek közül 40 jelenleg fejlesztés alatt áll) és az 56 ezer szobának, mely 34 országban és 5 kontinensen oszlik el, jelentős része hosszú távú menedzsmentszerződések keretében üzemel, átlagosan 30 éves szerződéssel, illetve hat szálloda bérelt és egy szálloda saját tulajdon. A Fairmont, Raffles és Swissôtel márkák több mint 45 ezer munkatársat foglalkoztatnak világszerte – olvasható a közleményben.

 

Új igazgatósági tagok kinevezése

A részvényesek a július 12-i közgyűlésen biztosították a Qatar Investment Authority (QIA) és a Kingdom Holding Company (KHC) képviseletét az Igazgatóságban és egyúttal jóváhagyták 6 új igazgatósági tag kinevezését: Aziz Aluthman Fakhroo és Ali Bouzarif a Qatar Investment Authority ajánlásával, Sarmad Zok a Kingdom Holding Company ajánlásával, valamint Jiang Qiong Er, Isabelle Simon és Natacha Valla független igazgatók. Az Igazgatóság tagsága így 16 főre bővült, beleértve a munkavállalókat képviselő tagot is.