Gödöllői pillanatkép a SKAL Budapest összejövetelén

Forrás: turizmus.com

 2015. február 23. 18:26

Csaknem a teljes jelenlegi tagság összegyűlt a SKAL International Budapest február 23-i ebédjén, melynek ezúttal a Gerbeaud Arany Szalonja volt a házigazdája. Jávorkai Péter elnök tájékoztatása szerint jó úton halad a hazai klub talpra állítása.

Jávorkai Péter összegezte az elmúlt időszakban történteket, kiemelve, hogy a 2014-es tavaszi újraalapító közgyűlésen eltervezetteknek megfelelően halad a legnagyobb nemzetközi turisztikai felsővezetői szervezet hazai klubjának talpra állítása. Ennek egyik fontos lépéseként teljesen új egyesület kerül bejegyzésre várhatóan heteken belül. A hangsúlyt továbbra is arra a nemzetközi turisztikai vérkeringésre és közel húszezres tagságú kapcsolatrendszerre helyezik, amely páratlan üzleti előnyöket és lehetőségeket nyit meg a tagság előtt. Ennek részeként például a berlini ITB-n is önálló nemzetközi SKAL stand működik majd, és egy get together partyra is sor kerül a szervezet „Doing business among friends", azaz Üzlet barátok között filozófiája jegyében. A Skal Budapest véglegesítette és napokon belül megküldi az egyre bővülő tagságnak a tavaszi szakmai találkozók és előadások időpontjait és helyszíneit.

Az eseményen bemutatkozott Kovács István, a Kempinski Hotel Corvinus februárban kinevezett hotel managere, aki februártól hotel managerként segíti a szálloda élére tavaly szeptemberben visszatért Stephan Interthal munkáját.

A mostani alkalom vendége a Gödöllői Királyi Kastély volt, melynek igazgatója, Gönczi Tibor velős és informatív beszédében összegezte a kastély és vendégforgalmának, valamint nemzetközi turisztikai kapcsolatainak főbb jellemzőit. A kastély legnagyobb fejlesztése 2011. elejére készült el a lovarda, a barokk istálló és két szárny felújításával, azóta meredeken emelkedett a látogatottságuk, részben annak is köszönhetően, hogy 2014-ben a FIABCI World Prix d'Excellence Nemzetközi Nívódíj arany kategóriás nyertese lett.

A múzeum 165 ezer, a létesítmény mindösszesen 350 ezer vendéget fogad egy évben, a látogatók egyharmada külföldi, akiknek a kétharmada szervezetten érkezik hozzájuk. Az igazgató érdekességképpen kiemelte azt is, hogy a kastély több nemzetközi kezdeményezésben is aktív. Az egyik a Sissi Strasse kulturális turisztikai tematikus útvonal, a másik az Európai Királyi Rezidenciák Szövetsége. Utóbbinak sok más mellett az is célja, hogy a tagok tudást és tapasztalatot, jó gyakorlatokat és know how-t osszanak meg egymással. Büszkék lehetünk rá, hogy több témában élen jár  Gödöllő, itt van például a legtöbb nyelven és a legtöbb audioguide, de az élbolyba tartozik az akadálymentesítés terén is. Az évi négy összejövetelen megtárgyalnak több gyakorlati témát is, mint például, hogy hogyan legyen minél korhűbb, ugyanakkor minél gazdaságosabb egy kastély világítása. Az eseményen azt is bejelentették, hogy a MUISZ-szal való megállapodás részeként az utazási irodákra csak 2016. áprilisától érvényesítik az egyébként már idén áprilistól életbe lépő áremelésüket.