Golfhotel épül a Vértes lábánál

Forrás: turizmus.com

 2021. március 18. 13:26

Magyarországon egyedülálló létesítmény készül a Vértes lábánál, Csákberényben, a MÁS építész stúdió tervei alapján – tájékoztat hírlevelében az Octogon.hu építészeti portál.

Mint a cikkben írják, egyszerre épül golfpálya a sportot kiszolgáló létesítményekkel és szálloda, mindehhez egy jól bevált működési modellt is importálnának Svédországból.

Mivel a területet északról egy fenyves határolja, a koncepció szerint rászorították az erdő szélére az épületet, és keresnek egy pontot, ahol a golfpályához is szépen csatlakozhat. Így született meg ez a különleges forma.

„Az épület felülnézeti képe megjelenik a projekt provizórikus logójában is, amibe nem nehéz akár néhány összefogott golfütőt is belelátnunk” – írják.

A tervek szerint a multifunkcionális épület magába foglalja a pályához tartozó klubházat, a szállodát, a wellnessrészleget, kilenc duplex apartmant, konferenciatermeket, éttermeket.

A különleges létesítmény dél felől a golfpályára, észak felől az erdőre „simul rá”

Illusztráció: masepiteszek.com

Ezek a funkciók a különböző hosszúságú és szintszámú szárnyakban kaptak helyet melyek találkozásában helyezkednek el a közös helyiségek: lobby, recepció, bár, függőleges közlekedők.

A klub a golfpályához legközelebb eső részre került, étteremmel és öltözőkkel; a következő szárny a háromszintes, 120 szobás szálloda, ahol  elkezdődnek az irodák és konferenciatermek.

Az újabb szárnyba kétszintes apartmanokat terveztek, amit a klubtagok és a külsős vendégek is használhatnak.

Az úthoz legközelebb eső részre tervezték a szállodát kiszolgáló éttermet és üzemi konyhát, a másik oldalra, az erdőhöz közel pedig a wellnessrészleget, ami már kevéssé lát rá a golfpályára.

A szárnyak között kialakuló udvarok lehetőséget nyújtanak a terek tökéletes bevilágítására, az íves épületrészek és a különböző magasságban futó tetők lehetővé teszik, hogy minden szárnyból rálátást biztosítsanak a golfpályára és a fenyőerdőre.

„Cél volt, hogy amennyire lehet, kövesse a domboldalt, harmóniában legyen a természettel, sőt maga az építmény legyen a lehető legtermészetesebb.”

A tervezők a golfozókon kívül gondolnak a túrázókra, biciklizőkre és a gasztroturistákra is a komplex szolgáltató központtal, ahol golfozni tíz hónapon át lehet majd, viszont a szálloda egész évben üzemelni fog.