Görög helyzet: a készpénzfelvételi korlátozás nem vonatkozik a turistákra

Forrás: turizmus.com

 2015. június 29. 18:22

A görög szakminiszter közleményben igyekszik megnyugtatni a közvéleményt, hogy a turistákat továbbra is magas színvonalon tudják fogadni, és a bevezetett korlátozások semmilyen formában nem érintik őket. Hétfőn nem nyitottak ki a bankok, és limitálták a helyieknek a készpénzfelvételt.

A Konzuli Szolgálat oldalán olvasható információk szerint a görög miniszterelnök .június 28-án jelentette be, hogy Görögországban június 29-én, hétfőn nem nyitnak ki a bankok. A fenti intézkedéssel egyidejűleg 60 euróban limitálták azt az összeget, amelyet helyi kibocsátású bankkártyával naponta felvehetnek a pénzjegykiadó automatákból.

 

A korlátozások a turistákat alapvetően nem érintik. Külföldi bankkártyákra külön szabályok vonatkoznak. Értesüléseik szerint azokkal továbbra is korlátozás nélkül lehet pénzt felvenni az automatákból. Az automatákat folyamatosan visszatöltik, azonban előfordulhat, hogy átmenetileg kiürülnek, ezért a Görögországba utazóknak javasolják, hogy vigyenek magukkal megfelelő mennyiségű készpénzt. A bakkártyás fizetés elméletileg továbbra is lehetséges, azonban ezek elfogadása feltehetőleg több helyen nehézségekbe ütközik majd.

A közhangulat Görögországban feszült, azonban pánik nem érezhető. Athénben a banki és pénzügyi szolgáltatásokat leszámítva a szolgáltatások pillanatnyilag működnek, benzinkutak, illetve a boltok kinyitottak, a tömegközlekedés üzemel. Az intézkedések hatására tömegdemonstrációkra, sztrájkokra a nagyobb városokban lehet számítani, azonban ez a turistaközpontokat, illetve a turisták által látogatott szigeteket feltehetőleg nem érint.

Az ország továbbra is biztonságosnak tekinthető.