Görög Rudolf maradt a dél-alföldi régióelnök

Forrás: turizmus.com

 2017. március 15. 13:02

A tiszakécskei Barack Thermal Hotel & Spa üzemeltetési igazgatója első helyettesének Juszkó Anitát (Four Points by Sheraton), második helyettesének Gál Istvánt (Art Hotel Szeged) választották.

Juszkó Anita marketing és értékesítési igazgatóként erősíti a Four Points by Sheraton csapatát, Gál István pedig az Art Hotel Szeged igazgatója.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének szokatlanul nagy létszámú régióülésen, március 14-én, a tagszállodákat mintegy huszonöten, a szövetség társult tagjait pedig több mint húszan képviselték. A régióvezetők megválasztása mellett jelölteket állítottak az MSZÉSZ márciusi, tisztújító közgyűlésére is.

Kovács István, Könnyid László és Görög Rudolf

Fotó: turizmus.com

Egyezségre jutottak az elnökjelölt személyéről, azonban nem javasoltak senkit gasztronómiai társelnöknek, mondván, a csúcsgasztronómia ma még leginkább a fővárosban tényező, ezért, ebben a kérdésben döntsenek a budapestiek. Általános alelnökre is tettek javaslatot, mégpedig egy fővárosi szakember személyében.

Ennek az volt az előzménye, hogy  a helyszínen megnevezett Polgár Tibor (Four Points by Sheraton) nem kívánt élni a megtisztelő lehetőséggel, mert kifejtette, hogy budapesti alelnökre lenne szüksége a szervezetnek, tudván, hogy a meggyőző többséggel javasolt elnökjelölt nem a fővárosban dolgozik.

A Four Points by Sheraton konferenciatermében tartott ülésen a tagszállodák (Sheraton/Kecskemét, Geréby Kúria/Lajosmizse, Liget/Szarvas, Ginko/Hódmezővásárhely, Art/Szeged, Colosseum/Mórahalom, Elixir/Mórahalom, Granada/Kecskemét, Aranyhomok/Kecskemét, Barack/Tiszakécske) egyöntetűen sikeres 2016-os teljesítményről számoltak be, s még ennél is jobb évet várnak idén. Szinte valamennyi házban terven felül alakult mind a foglaltság, mind a bevétel. Több szálloda tudott átlagár-emelést is érvényesíteni. Ez utóbbit mindenki tovább növelné 2017-ben, nem utolsó sorban azért, hogy legyen fedezete a munkaerő megtartására szánt bérfejlesztéseknek.

Alig akadt olyan ház, amelyik ne számolt volna be kisebb-nagyobb fejlesztésről, akár konferencia kapacitásnövelésben, akár wellness korszerűsítésben, bővítésben. A bevételek növelésének és az évek óta nem látott foglaltsági mutatók biztosításának zálogát szinte mindenhol az örvendetesen erősödő rendezvény szegmensben látják. A legtöbb házban az esküvők és a céges rendezvények húzták az előző évet, de, akad olyan is, például a Ginko, ahol kiemelkedő forgalmat hoznak az edzőtáborok, köszönhetően a hódmezővásárhelyi sportfejlesztéseknek.

Az elsősorban éttermi tagként megszólaló Garaczi János (Tanyacsárda) sem panaszkodott a tavalyi forgalomra, sőt, elmondta, hogy a sok helyen veszteséges lovas ágazat náluk még mindig nulla fölötti eredményt, s nem utolsó sorban, évi 25 ezer vendéget hoz.

Viszont a Tanyacsárdát is megérintette a munkaerőhiány, ha nem is a szakképzettséget igénylő munkakörökben.

A megfelelő munkaerő megszerzéséről és megtartásáról szólt az ülés második felében megtartott kerekasztal beszélgetés is. Garaczi János (Tanyacsárda), Polgár Tibor (Sheraton), Gál István (Art Hotel/Accent), valamint Csobota-Kis Árpád (Alföld Gyöngye – Orosháza) egyetértettek abban, hogy a mai helyzetben a jó munkaerőt megtartani legalább olyan nehéz, mint megszerezni.

A Görög Rudolf által moderált beszélgetés résztvevői abban is egyetértettek, hogy a megfelelő bérezés elengedhetetlen, de nem az egyetlen eszköz a képzett és motivált munkaerő megtartására. Legalább ilyen fontos a képzés, az előrelépés lehetősége, a rendszeres teljesítmény értékelés és a barátságos munkahelyi légkör kialakítása.

A kerekasztal beszélgetés résztvevői: Gál István, Csobota-Kis Árpád, Polgár Tibor és Garaczi János

Fotó: turizmus.com

A régióülés programján szerepelt még Tóthné Márton Gabriella (Kontakt Műhely) interaktív prezentációja, „A szervezetfejlesztés eszközei a munkaerőhiány kezelésére” címmel. A hallgatóság a szervezetfejlesztési kérdéseken túl olyan érdekességeket is megtudhatott, mint azt, hogy a megfelelő felszolgáló megtalálásának nehézsége csak a hatodik helyen szerepel a hiányszakmák listáján, vagy azt, hogy egy szakképzett középvezető megtalálása átlagosan több mint egy millió forintjába kerül egy szállodának.

Antalóczy Györgyné, az MSZÉSZ adószakértője, tekintettel a közelgő nemzeti ünnepre, félig tréfásan, de inkább komolyan azt mondta, hogy a „Tisztelet a bátraknak” szlogent manapság nyugodtan el lehet mondani úgy is, hogy tisztelet az adózóknak, különösen a sok tekintetben speciális szabályok szerint adózó turisztikai vállalkozásoknál. Utalva a Turizmus Kft. kiadásában, a szakértő tollából megjelent ADÓ ÉS JOG 2017 kiadványra,  felhívta a jelenlévők figyelmét a szabályok betartása mellett is működő adómenedzselés fontosságára. Előadásában kiemelten foglalkozott a vendéglátás kedvezményes, de bonyolult áfa számításával.

Részlet Antalóczy Györgyné prezentációjából

Az ülés zárásaként Kovács István, az MSZÉSZ főtitkára ismertette a Dél-Alföld Régió szállodáinak 2016. évi statisztikai eredményeit.

Íme néhány érdekes grafikon a prezentációjából:

Majd Könnyid László alelnök hívta fel a figyelmet a „forró” témákra, úgy is, mint a kötelező energia audittal kapcsolatos anomáliákra, a legionella rendeletben rejlő buktatókra, valamint a szállodákban lejátszott rajz- és mesefilmek jogtisztaságának fontosságára.

Végül, de nem utolsó sorban, a március 21-én, a Mercure Buda szállodában esedékes, rendkívüli tisztújító közgyűlésen való részvételre buzdította a jelenlévőket.