Görögország: felboríthatja a turisztikai szezont egy esetleges államcsőd

Forrás: VS.hu

 2015. április 20. 14:45

Ahogy arról többször beszámoltunk, idén is Görögország ígérkezik a legnagyobb slágernek nyáron a turisták körében, annak ellenére, hogy nem hallani túl jó híreket a görög gazdaságról, és ugyan komolyan még nem kell rá készülni, de nem kizárt az államcsőd és eurózónából való kilépés sem.

A vs.hu cikke a címben megfogalmazott dilemmát járta körbe szakértőket is megkérdezve, hiszen tény, hogy egy ekkora változás jócskán felboríthatja a nyári turisztikai szezon alakulását.

Mint fogalmaznak, a magyarok nem riadnak meg a kockázatoktól, így vélhetően idén nyáron is sokan utaznak majd akár a csőd szélén táncoló Görögországba. A teljes utat valószínűleg nem buknánk el ebben az esetben sem, de az évekkel ezelőtti Cipruusi eseményekhez hasonlóan megtörténhet, hogy hirtelenjében bezárnak a bankok, bedőlnek cégek, bezárnak szállodák. Az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa legközelebb április 24-én ül össze, ha ekkor sem tudnak megoldást találni, akkor szinte biztos, hogy bekövetkezik az államcsőd.

Míg decemberben még több mint 160 milliárd eurójuk volt a görögöknek a bankokban, március végére ez az összeg már csak 135 milliárd volt – írta a vs.hu. Ha a csőd bekövetkezik, mindenki megrohamozza a bankokat, mert az euró többé-kevésbé értékálló, a drachma viszont pillanatok alatt elértéktelenedik majd az államadósság súlya alatt – idézte a portál Pozsgai Gábort, az OTP elemzőjét.

Ugyanakkor azt is írják, hogy a kisebb szigeteken a drahma gyengülése révén akár még jól is járhatunk, hiszen a helyi tavernások, szállásadók kifejezetten örülnek majd, ha euróval fizetünk.

A legrosszabb szcenárió mindazonáltal nem képezheti kártérítés tárgyát, nem számít vis majornak, hiszen számolhatunk a fizetésképtelenség forgatókönyvével, vagyis nem váratlan eseményről lenne szó – fogalmazott Salamon András turisztikai szakjogász.

A KSH adatai szerint tavaly 114 ezer honfitársunk töltötte ott a szabadságát 114-ben, ennél többet csak a szomszéd országokban, elsősorban Ausztriában és Szlovákiában, valamint Németországban vagy Olaszországban időzünk.

www.vs.hu