Görögországban és Egyiptomban is megugrottak a szállodai árak

Forrás: turizmus.com

 2022. június 29. 11:12

A legtöbb kedvelt nyári úti célban emelkedtek a szállodai árak a Mabrian adatelemző platform szerint.

A görögországi ötcsillagos szállodákban 2019-hez képest 110 százalékkal, az egyiptomiakban 48 százalékkal emelkedtek az árak, a törökországi luxuskategóriában ezzel szemben 10 százalékos árcsökkenés következett be – állapítja meg a spanyol Mabrian turisztikai adatelemző platform, az elemzést a Reise vor9 idézi.

Az elemzők a 2022. július 25. és augusztus 7. közötti foglalások adatait vizsgálták az európaiak által kedvelt nyári úti célokban. Az eredmények szerint Görögországban a négycsillagos kategóriában is megugrottak az árak (+63%), míg a háromcsillagos kategóriában kisebb mértékű (+19%) volt az emelkedés.

Egyiptomban a négycsillagos szállodák árai 41 százalékkal, a háromcsillagosoké 25 százalékkal lettek magasabbak. Tunéziában az ötcsillagosokban 27, a négycsillagosokban 28, a háromcsillagos szálláshelyeken 11 százalékos áremelkedést mértek.

A Mabrian szerint Görögországban emelkedtek a legjobban a szállodai árak

Fotó: ©wjarek/123rf.com

Spanyolországban szolidabb áremelkedés tapasztalható, az ötcsillagos kategóriában 14, a négycsillagosban 5, a háromcsillagosban 7 százalék. Portugáliában ennél valamivel nagyobb, 18, ill. 10 százalékos a növekedés a két legmagasabb kategóriában, a háromcsillagos házakban ezzel szemben nem változtak az árak.

A törökországi 10 százalékos árvisszaesés a luxuskategóriában az orosz és ukrán vendégek távolmaradására is visszavezethető a lap szerint. A négycsillagos szálláshelyeken már 9 százalékos áremelkedést mértek az elemzők, a háromcsillagosban pedig 8 százalékosat.

Olaszországban a luxuskategóriában csupán 1 százalékos áremelkedés mérhető, a négycsillagosban 5 százalékos csökkenés következett be, a háromcsillagosban pedig 6 százalékos emelkedés.

A francia szállodákban a luxuskategória árai 13 százalékkal nőttek, a négy- és a háromcsillagos kategória viszont az általános tendenciától eltérően 11, ill. 12 százalékkal olcsóbb lett.