A ropogós malacfültől a robbanócukros makaronig – mit együnk az idei Gourmet Fesztiválon?

Forrás: turizmus.com

 2024. május 21. 10:28

Az MBH Bank Gourmet Fesztivál olyan hazai és világ körüli gasztroutazást kínál, amelyhez elég csak a Millenárisig elmenni.

Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús-rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások. Az MBH Bank Gourmet Fesztivál olyan hazai és világ körüli gasztroutazást kínál, amelyhez elég csak a Millenárisig elmenni. Több mint ötven hazai étterem és cukrászda kétszáz fogása végigvisz a magyar konyhán az Őrségtől a Székelyföldig, körbe tovább a Földközi-tenger partjain, meg sem állva a Távol-Keletig.

Indítsunk itthon: kóstoljuk meg az őriszentpéteri Pajta mangalicával töltött és lecsóval kínált empanadáját, a Kistücsöknél a házinyúlgerincet vadas mártással, a zebegényi Natura Hill cirok-manga bowlját ropogós mangalicafüllel, mangalicalapockával, cirokkal, uborkakimchivel és cukorborsóval, a székelyudvarhelyi Páva étterem báránynyaklevesét. Vagy egy sóletet a híres belpesti kockás abroszos Kádár étkezde étlapjáról, amellyel őszi újranyitása előtt a Gourmet-n találkozhat először a nagyérdemű.

Az Őrségtől a Távol-Keletig ívelő kalandozásban lehet részünk a fesztiválon

Fotó: Gourmet Fesztivál

A hazai Michelin-csillagosok is megérnek egy külön kört: burgonya masala dosa pani puri, mangalicasonka, füstölt tejföl a Costesnél, polip hot dog, édeskömény, kimchi az esztergomi 42-től, vagy a Borkonyha szarvasgombás parmezán gnocchija, hogy csak pár megállót említsünk.

Baalbek, Balagan, Byblos: a közel-keleti gasztrokörúton a labneh-től a bárányköftén át a pisztáciás-málnás baklaváig vezet az út. Idén – kis kerülővel – már Marokkót is útba ejthetjük, két étteremnél (Jouri és Majorelle) is kóstolhatunk klasszikus tagine ételeket. Innen mehetünk tovább a Távol-Keletre, ahol Tajvan, Kína, Vietnam és Japán konyhaművészetébe is belekóstolhatunk a 101 Bistro, Wang mester, az Opium, a ZHU&Co és a Yama jóvoltából. A kínálatban batyuk, borotvált tészta, klasszikus kínai levesek, banh mi szendvics és egy kevésbé távol-keleti, de rántott húsokban annál autentikusabb mester, Bíró Lajos tonkatsuja. Persze az olasz tészták, az amerikai szendvicsek vagy az osztriga kedvelőinek sem kell hiába kutatniuk a menüben.

Több mint ötven hazai étterem és cukrászda kétszáz fogását kóstolhatjuk végig

Fotó: Gourmet Fesztivál

Mehetünk csak a desszertekre, vagy a street foodra is. Az édességeknél a Mon Petit aludttejes kukoricaprószájától a Cake&More Caviar palacsintáján át a Laurel kacsatepertő, sárgabarack, karamellfánk kreációjáig ível a kínálat, ha pedig street food, akkor a wrapek és burgerek mellett mindenképpen érdemes megkóstolni a SALT Bakery hagymás-véres csigáját csomborral, a Jenői Pékség sós szalonnás parasztkenyér katonáit fermentált zöld eperrel vagy a Digó Nápolyi Pizza "eper és speck” pizzáját.

Michelin-csillagos éttermek nem kínálnak fogásokat egy menzai menü áráért – kivéve a Gourmet Fesztiválon. Az esemény idei újításaként minden étteremnél kóstolhatunk olyan pénztárcabarát ételt, amely legfeljebb 2500 forintból hozza a Gourmet-élményt. Stoller Mártont nem kell bemutatni a hazai BBQ és grill rajongóknak: az etyeki +52 Event & Gastro Hall grillmestere almás lángost fog sütni pirított káposztával és sült tejföllel, amihez egy igazi hazai cidert is megkóstolhatunk nála.

Érdemes lesz kipróbálni a tojásos nokedlit is, hiszen azt Mizsei János, a MÁK séfje készíti, vagy a családi ebédlőasztalok másik klasszikusát, a női szeszélyt, amit Szabi a Pék tálal, egy kicsit máshogy, ahogy eddig ismertük.

A Mazel Tov csapatának új étterme, a szintén közel-keleti ízekben utazó Balagan pedig egy vegán finomságot kínál: mangó- és céklahumuszt, kesutahinával, savanyított mangóval és kovászos koktélpitával. Összesen több mint 50 finomságot kóstolhatunk ebben a kategóriában, amelyhez a csúcséttermek is hozzáteszik a magukét.

Az éttermek pénztárcabarát ételeket is kínálnak

Fotó: Gourmet Fesztivál

A gyerekek sem maradnak ki az ízutazásból, hiszen vasárnap, a Gourmet családi napján a kiállító cukrászdák meglepetés ajándékkal is készülnek a kicsiknek: lesz köztük fagyi, csokigolyó, sőt még robbanócukros minimakaron is.

Mindezek mellé szokásához híven elképesztő italkínálatot is felvonultat a fesztivál: a kiemelkedő hazai és nemzetközi borok és pezsgők mellett prémium sörökkel, egyre szélesedő koktélválasztékkal, és sokféle alkoholmentes innivalóval is készülnek a kiállítók.

A Gourmet május 24-én, pénteken 11 órakor nyitja meg kapuit és május 26., vasárnap 19 óráig várja a látogatókat a Millenárison. Jegyek online vagy limitált számban akár a helyszínen is válthatók, az időben érkezők jegyük mellé sör-, bor-, koktél- és kávékóstoló kuponokat is kapnak, nem beszélve a Gourmet Akadémia számos ingyenes programjáról és kóstolójáról, amelyek sorát Stahl Judit improvizációs gasztroszínháza zárja majd vasárnap 17 órakor.