Ezen a fesztiválon végigkóstolhatja Magyarország gasztronómiai örökségét

Forrás: MTI/turizmus.com

 2022. május 10. 17:57

Május 27–29. között – két év szünet után – újra várja látogatóit a Gourmet Fesztivál a megújult Millenárison. A jubileumi rendezvényre vezető magyar éttermek, cukrászdák, borászatok, sör- és pálinkafőzdék ezúttal az "örökség" jegyében készülnek.

Az elmúlt két évben a járványhelyzet miatt nem lehetett megrendezni a Gourmet-t, ez az időszak azonban nemcsak a fesztivál, hanem az egész magyar vendéglátás számára rendkívül nehéz volt – idézte fel a rendezvény sajtótájékoztatóján Gerendai Károly, a Gourmet Fesztivál alapítója. Mint hozzátette, az utóbbi két évben számos vendéglátóhely bezárt, még több konyha munkaerőgondokkal küzd, ennek ellenére a Gourmet-ra idén is túljelentkezés volt a kiállítói oldalon.Gerendai Károly felidézte: a Gourmet eredeti célja az volt, hogy a minőségi magyar gasztronómia iránt érdeklődők egy helyen kapjanak átfogó képet a legjobb hazai éttermekről, cukrászdákról, borászatokról, sör- és pálinkafőzdékről.

Nemes Richárd, a fesztivál főszervezője arról szólt, hogy a mintegy száz kiállítót felvonultató rendezvényen ezúttal nem egy adott alapanyag vagy étel a kiemelt téma, hanem az örökség fogalma. Ennek jegyében nincs megkötés arra, hogy a kiállítóknak milyen alapanyagot kell használniuk, milyen ételekkel kell jelentkezniük, ehelyett az a kérés a séfek felé, hogy nyúljanak vissza gyermekkori emlékeikhez, a családi és helyi hagyományokhoz.A rendhagyó témának köszönhetően a kínálat is minden eddiginél színesebb lesz; a fesztivál teljes menüjét a nyitás előtt egy héttel teszik közzé.

Idén nincs megkötés, hogy a kiállítóknak milyen alapanyagot kell használniuk

Fotó: Sziget Kft.

A Gourmet Akadémia minden nap workshopokkal és demófőzésekkel várja a tanulni és szórakozni vágyókat. Fellép többek között Széll Tamás (Stand), Tóth Szilárd (Salt), Mizsei János (MÁK), Farkas Richárd (Pajta), Bíró Lajos és Dani, de Steiner Kristóf vegán workshopján, japán tésztagombóc készítésen vagy kézműves ginkóstolón is részt vehetünk. A desszertet között lesz babka, flódni és megkóstolhatjuk Menyhárt Attila, a Kollázs cukrászséfjének egyik remekművét is – közölték a szervezők.

Vasárnap a gyereknapot is ünnepli a Gourmet: a kisebbek olyan sztárokkal süthetnek-főzhetnek együtt, mint Rosenstein Tímea, Szabi a Pék vagy Wolf András, és őket várja majd a Kerek Perec gasztrojátszótér és a Babajátszóház is.

A bérlet és a napijegyek rendezvény kezdetéig kedvezményes elővételi áron érhetők el, amely limitált számban tucatnyi kóstolókupont is tartalmaz.

A fesztivál vendégei a gasztroélmények mellett jótékonykodhatnak is: a főbejáratnál található molinón autista fiatalok rajzai jelennek meg, az eredeti művekre az Autistic Art online aukciós felületén lehet majd licitálni.

Az elmúlt két évben a járványhelyzet miatt nem lehetett megrendezni a Gourmet-t, ez az időszak azonban nemcsak a fesztivál, hanem az egész magyar vendéglátás számára rendkívül nehéz volt - idézte fel a rendezvény keddi budapesti sajtótájékoztatóján Gerendai Károly, a Gourmet fesztivál alapítója.
Mint hozzátette, az utóbbi két évben számos vendéglátóhely bezárt, még több konyha munkaerőgondokkal küzd, ennek ellenére a Gourmet-ra idén is túljelentkezés volt a kiállítói oldalon.
Ráadásul az előzetes jegyeladások is minden eddiginél magasabbak, ez pedig igazolja, hogy a közönség is várja már a fesztivált - jegyezte meg.
Gerendai Károly felidézte: a Gourmet eredeti célja az volt, hogy a minőségi magyar gasztronómia iránt érdeklődők egy helyen kapjanak átfogó képet a legjobb hazai éttermekről, cukrászdákról, borászatokról, sör- és pálinkafőzdékről.