Greenpeace a tiszta Adriáért

Forrás: turizmus.com

 2015. július 31. 18:23

Látványos demonstrációval és „Tiszta Adriát! Olaj helyett megújulókat!" feliratú transzparensekkel indított aláírásgyűjtést a Greenpeace Budapesten. A horvát turisztikai szakemberek viszont nem hisznek a tervezett olajkitermelésben.

A horvát kormány 2015 elején ugyanis öt olajipari cégnek adott engedélyt olajkitermelésre, így hamarosan fúrótornyok lephetik el a magyar turisták által is kedvelt horvát tengerpart horizontját. A Greenpeace célja, hogy 100%-ban megújuló energiaforrások lássák el energiával az Adriai-tenger horvát parti régióit. A petícióhoz augusztus végéig a tisztaadriat.hu oldalon lehet csatlakozni.

 

A tervezett horvátországi fúrótornyok mindössze 10 km-re helyezkednének el nemzeti parkoktól, és olyan történelmi városoktól, mint például Dubrovnik. Az olajkitermelési tervekkel a horvát közvélemény többsége nem ért egyet, és a lakosság 74%-a népszavazással döntene a kérdésben.

Horvát turisztikai szakemberek véleménye szerint a fél év múlva esedékes választások politikai előjátéka a hír. Valószínűtlennek tartják, hogy Horvátországban, ahol a GDP 20%-át termeli a turizmus, meg lehessen valósítani egy ilyen tervet. Ha kell, népszavazás elé viszik a kérdést.