Grófok és cselédek titkai Gyulán

Forrás: beol.hu

 2016. február 21. 17:18

Márciusban megnyitja kapuit a nagyközönség előtt a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont. Az érdeklődőket XXI. századi csúcstechnológia kalauzolja majd végig az egykori főúri épület mindennapjain.

Egyebek mellett feltárul egy történelmi szakácskönyv különleges ételek sorával, de csak itt lesz megszagolható a Nemzeti illat elnevezésű korabeli parfüm is – írta a beol.hu.

A március közepén megnyíló látogatóközpont a vidéki kastélyok hétköznapjait mutatja be számítógépek, projektorok, hightech technológia segítségével — nyilatkozta lapunknak Dombi Ildikó, a Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. kiállításokért felelős ügyvezetője. Az épületbe belépőket rögtön a komornyik, a kulcsárnő, a szakács és a pukedliző komorna 3D-s képe fogadja, ami nem is véletlen, hiszen egyik fontos cél a cselédség életének minél teljesebb bemutatása. A vendégek ezt követően egy filmet tekinthetnek meg a főúri épületről, majd elkezdődhet a kalandozás. Feltárul a szolgálók világa és hierarchiája, megelevenedik az inas szobája és öltözéke, de a látogatók a ruhaszobában bepillantást nyerhetnek a néhány száz évvel ezelőtti mosási és vasalási szokásokba is.

 

Újabb unikumként mini makett mutatja be a házvezetőnő szobáját. A kulcsárnő számított a legrangosabb cselédnek, akinél ennek megfelelően rengeteg kulcs volt megtalálható. A „kulcsos szobában" ötszáz lóg le ezekből.

Sokféle eszköz is új életre kel a kiállításon. A tároló eszközök, az étkészletek, a színjátszó díszletek egyaránt ott vannak már a cselédszárnyban . olvasható a hírportálon.

A kiállított 18. századi bútorok visszarepítik a nézőt az időben. Ugyanakkor a termekben elhelyezett installációk és eredeti ötletek, még közelebb hozzák az arisztokráciát a látogatókhoz. Így például a kiállított tükör előtt állva, mi is magunkra ölthetjük a nemesi ruhákat, de akár az akkori, eredeti recept alapján elkészített parfümöt is magunkba szívhatjuk.

A kiállító térben több interaktív állomás és hangos idegenvezető segíti az eligazodást a rengeteg terem és kiállított tárgy között.

A legkisebbekre is gondoltak a tárlat megálmodói, hiszen saját múzeumpedagógiai műhellyel, és számtalan izgalmas idegenvezetői programmal várják az óvodás és iskolás csoportokat.

A tárlat utolsó simításait végzik a kivitelezők. Lassan minden a helyére kerül, és a programok is indulásra készek, hiszen a tervek szerint a gyulaiak már március negyedikétől láthatják a látogatóközpontot. A nagyközönség előtt pedig a hónap közepén nyitja meg kapuit a történelmi épület.

beol.hu / visitgyula.com