Grúzia várja a magyarokat

Szerző: Horváth Ágnes

Forrás: turizmus.com

 2014. október 26. 18:08

A Wizz Air kutaisi járatnyitásával immár közvetlenül is elérhető a kaukázusi ország, amely sokrétű kínálattal várja a magyarokat – erről a Grúz Nagykövetség és az ország turisztikai hivatalának szervezésében rendezett egy hetes sajtóút résztvevői is meggyőződhettek.

Tengerpart, hegyek, síterepek, természeti csodák, ókori emlékek, középkori kegyhelyek, nyüzsgő városok, kiváló szállodák és remek éttermek várják a turistákat, ráadásul Grúziában a világörökségi listára nem csupán helyszínek, hanem az itt 8000 éve készített borkészítési hagyományok is felkerültek. Az ár-érték arányra itt nem lehet panasz, persze a még viszonylag kis számban fellelhető nemzetközi szállodabrandek szobáiért mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni. Kiváló a gasztronómia, és persze a borok, de érdemes megkóstolni az egyedülálló grúz konyakot, no meg a helyi törkölypálinkát, a chachát.

 

Komoly bővülés

A Grúziába beutazók száma tavaly lépte át az 5 milliós küszöböt, és úgy tűnik, idén sikerül túlszárnyalni ezt a számot. Ám a bővülés mértéke főként azért lenyűgöző, mert 2009-ben még mindössze másfél, 2010-ben kétmillióan látogattak az országba, 2012-ben pedig 57 (!) százalékos bővülést mutattak a statisztikák és az ország versenyképességi indexe két év alatt hét helyet ugrott előre, míg a turizmusból származó bevételek négy év alatt megháromszorozódtak. A látványos javulásban minden bizonnyal közrejátszott a bel- és külpolitikai helyzet stabilizálódása, no meg a rohammértékű fejlesztések, valamint az orosz vízummentesség és a légi járatok visszaállítása. Ugyanakkor a Wizz Air ukrán járatnyitása 68 százalékkal dobta meg az erről a piacról érkezők számát – reméljük, a tavaly közel kétezres magyar látogatószám is hasonló mértékben fog emelkedni.

A grúziai beutazó turizmus toplistáját magasan a törökök vezetik, őket követik az azeriek, majd az örmények, az oroszok és az ukránok jönnek. Ám a vendégkör összetétele nem mindenhol szerencsés: az egyik gyógyszálloda igazgatójának elmondása szerint a hotel egy időben kimondottan népszerű volt az örmények körében, majd miután az azeriek is elkezdtek tömegesen özönleni, a déli szomszédok elmaradoztak, arra hivatkozva, hogy nem szívesen maradnak egy fedél alatt az ellenséggel.

 

A grúz beutazóforgalom 86 százaléka közúton érkezik, 12 százalék a légi úton érkezők aránya, és a 2012-ben megnyitott Kutaisi Nemzetközi Repülőtér tavaly már közel kétszázezres forgalmat bonyolított. Jelenleg a turizmus a grúz GDP 6,5 százalékát, a foglalkoztatottság 10 százalékát adja.

 

Grúziai úti beszámolónkat a Turizmus Panoráma és a Business Traveller Hungary következő lapszámaiban olvashatják.

kép1: Bagrati Katedrális, Kutaisi

kép2: Parlament, Kutaisi

kép3: Kaukázus, Kazbegi Nemzeti Park