GTM Erfurtban: 18 ezer tárgyalás Németország szívében

Forrás: turizmus.com

 2015. április 27. 17:04

Különleges kulisszák között, az erfurti Maria katedrális falai között köszöntötte a 41. Germany Travel Mart résztvevőit Petra Hedorfer, a DZT Német Turisztikai Hivatal elnöke. Németország legnagyobb beutaztató vásárára 600 tour operator és újságíró érkezett 45 országból.

Mintegy 340 kiállító készült fel kínálatának bemutatására, velük előzetesen 18 ezer tárgyalási időpontot kötöttek le a Németországot programozó túraszervezők.

A Messe Erfurt területén április 27-28-án zajlanak a megbeszélések, ám a résztvevők zöme, így a magyar delegáció is már korábban, április 25-én megérkezett, hogy egész napos túrákon, illetve előadásokon keresztül ismerkedjen Thüringia és az ország turizmusával.

Magyarországot idén is népes delegáció kísérte a budapesti DZT-képviselet szervezésében ősszesen 17-en érkeztek (12 tour operator és öt újságíró), míg számos fontos küldőországból - például Franciaországból – is kisebb csoport érkezett.

Ami azt illeti, van is mit hírül vinni, annak is, aki az ország sokszínű kínálatáról a nagyközönségnek szeretne írni, vagy adott esetben ezt az utasoknak továbbadni, de annak is, aki a német turizmusmarketing titkát, a turisztikai termékfejlesztés jó gyakorlatait és a pozitív trendeket szeretné megismerni és elemezni.

 

Sajtókonferenciáján ezekből is adott ízelítőt Petra Hedorfer, illetve Thuringia nevében Bärbäl Grönegres, a Thüringiai Turisztikai Hivatal vezetője. Ahogy arról már sokszor beszámoltunk, Németország turizmusa töretlenül menetel előre, 2014-ben +4,7 százalékkal, 75,6 millióra nőtt a külföldi vendégéjszakák száma, és 2015-ben a trend folytatódott: februárban Európából 4,2, a tengerentúlról 7,8 százalékos volt a bővülés. A turizmus az ország egyik legerősebb ágazata, megelőzi az autóipart is, a teljes, turizmusból származó bevétel eléri a 278,3 milliárd eurót (!). A tervek a jövőre nézve is impozánsak, 2030-ig szeretnék elérni a 121 milliós nemzetközi vendégszámot, ami 80 százalékos növekedést jelentene. Magyarországról a jelenlegi számok nagyjából duplázását tűztél ki célul, a tavalyi enyhe csökkenést követően 2030-ra 1,2 milliós vendégéjszaka-számot várnak. A főbb motivációk és a témaévek mellett érdekességként emelte ki Petra Hedorfer, hogy mind a 15-34 évesek, mind az 55 felettiek száma jelentősen, 10, illetve  15 százalékkal bővült tavaly, ami azt mutatja, hogy a kínálat kellőképpen széles. Az érdeklődés és a foglalás az online fele tolódik el: Európából a vendégek 65, a tengerentúlról 70 százalék online foglalta le utazását.

Az idei témaév a Tradíciók és hagyományok, jövőre a Természetközeli pihenés, utána pedig jön a Luther-ev.

Thüringia és székhelye Erfurt először ad otthont a GTM-nek, amelytől azt várják, hogy a sok nemzetközi vendég felkelti Csipkerózsika-álmából a tartományt, amely ugyan 3 százalékos növekedéssel 10 milliót megközelítő vendégéjszaka-számmal rendelkezik, viszont a külföldiek ebből a tavalyi enyhe növekedés után is csak alig 600 ezerrel részesednek.  Annak ellenére van ez így, hogy Thüringiaban gyakorlatilag minden megtalálható kicsiben, ami Németországot olyan vonzóvá teszi: kultúra, városok, természet, tradicionális gasztronómia, vendégszeretet, ráadásul minden irányból könnyen megközelíthető.