Kiderült, kik kapják idén a Gundel Károly-díjat

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 24. 07:36

Egy ismert televíziós műsorvezetőnek és egy étteremtulajdonos séfnek ítélte a Gundel Károly-díjat a zsűri. Az ünnepélyes díjátadót október 16-án tartják majd a Gundel Étteremben.

A hagyományoknak megfelelően, Gundel Károly születésnapján, szeptember 23-án ült össze és hozta meg döntését a szakmai zsűri, majd rögtön utána, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (MKVM) tartott sajtótájékoztatón be is jelentették a végeredményt.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) által alapított díjról minden évben a számos szakmai szervezet, illetve oktatási intézmény képviselőiből álló zsűri dönt.

Ennek alapján a 2022. évi díjazottak:

  • Borbás Marcsi, korábban a Gasztroangyal, jelenleg a Borbás Marcsi szakácskönyve című televíziós műsor vezetője, és számos szakácskönyv szerzője, valamint
  • Macsinka János, korábban, többek között az Imola Udvarház és más sikeres éttermek séfje, ma pedig az egri Macok Bisztró tulajdonos séfje.

 

A felvételen az idei Gundel-díjasok, Borbás Marcsi és Macsinka János az emlékplakettel

Fotó: MVI

A zsűri döntésének ismertetésekor Kovács László MVI-elnök elmondta többek között, hogy Borbás Marcsit, az országosan ismert műsorvezetőt kiemelkedő hagyományőrző tevékenysége miatt jelölték a díjra. Macsinka Jánosról, a nemzetközi tapasztalatokat szerzett séfről pedig azt mondta, hogy nemcsak Magyarország egyik legjobb és legelismertebb éttermét hozta létre, hanem aktívan részt vesz a fiatalok képzésében is.

Kovács László MVI-elnök ismerteti a zsűri döntését Gundel János (b), a Gundel család tagja, a BGE KVIK korábbi tanára és Török Róbert (j), az MKVM igazgatója társaságában

Fotó: MVI

A díjazottak, más jelöltekkel együtt, jelen voltak a szeptember 23-i sajtótájékoztatón, s fizikailag át is vehették az emlékplaketteket, de a hivatalos, ünnepélyes díjátadóra – amelyet két év kényszerszünet után rendeznek meg újra – majd október 16-án kerül sor, a hagyományoknak megfelelően a Gundel Étteremben.

A Gundel Károly-díjat az ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben. Olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly (1883–1956) életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői. A díjazottak személyéről 13 szakmai szervezet, 3 intézmény delegáltjai, a Gundel Étterem, valamint a Gundel-család képviselője döntenek a jelöltek munkássága alapján.