Gustaffo, a robotportás

Forrás: turizmus.com

 2018. február 02. 15:09

A bécsi repülőtér egyéni beléptető rendszere után az osztrák szállodák is teret adnak a digitális megoldásoknak. A Gustaffo névre keresztelt beszélő okos robotportás fő célja a vendégek magas színvonalú kiszolgálása és elégedettségük növelése.

Európában eddig 38 szállodában alkalmaznak digitális portaszolgálatot. Az osztrák fővárosban a bécsi vasútállomás mellett található Hotel Zeitgeistban tesztelik december óta az okos robotportásrendszert, a Gustaffót. Az új digitális portaszolgálat egy komplex információs központ, amely okostelefonról a nap 24 órájában elérhető: a vendégek egy weboldalon keresztül igényelhetnek szobaszervizt, foglalhatnak asztalt egy étterembe, vagy rendelhetnek taxit.

Az új digitális portaszolgálat egy komplex információs központ, amely okostelefonról a nap 24 órájában elérhető

Fotó: gustaffo.com

A bécsi startup mögött az „Alexa” nyelvfelismerő rendszer áll. A hotel vendégei a hangvezérelt Amazon Echo készülék segítségével gyors szóbeli tájékoztatást és választ kaphatnak olyan kérdésekre például, hogy meddig tart a reggeli, milyen szolgáltatások érhetőek el a szállodában, vagy arról, hogy milyen kikapcsolódási lehetőségek kínálkoznak Bécsben.

A digitális hotelszerviznek azonban nem célja a hagyományos portaszolgálat munkakörleváltása. A szállodák az új találmánnyal hatékonyabbá tudják tenni a kiszolgálást, és így a hagyományos portaszolgálatnak több ideje marad a vendégek egyéni kéréseinek teljesítésére.

Kereskedelmi szempontból is több előnnyel jár, hiszen a vendégek által feltett kérdéseket és kéreseket a rendszer segítségével a szállodák azonnal ki tudják értékelni. „Az eredmény alapján pontos képet kapunk arról, hogy milyen információkra van leginkább szüksége a vendégeinknek, így ehhez tudunk alkalmazkodni a jövőben.” – nyilatkozta Sabine Vukits, a Hotel Zeitgeist marketingfelelőse.

A robotporta feltalálói jelenleg egy olyan okos szállodai szobakulcsrendszer tesztelésén dolgoznak, amely okostelefonról is könnyen működtethető lesz.

 

Kapcsolódó cikkek