Gyakorlati adózási tanácsok vendéglősöknek

Forrás: turizmus.com

 2019. május 31. 10:08

A vendéglátó vállalkozásokat érintő jogszabályi előírások gyakorlati problémáira reagálva rendezett közös szakmai konferenciát a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Pest Megyei Adó- és Vámigazgatósága május 29-én.

A harmadik alkalommal megrendezett közös szakmai konferencián a vendéglátósok többek között a borravaló és a felszolgálási díjkezelésének legfontosabb szabályairól, a jövedéki termékeket érintő ellenőrzési gyakorlatról, valamint a vendéglátó-ipari vállalkozások esetében feltárt leggyakoribb hiányosságokról tájékozódhattak - közölte lapunkkal az MVI.

A konferencia résztvevőit Minya Mihály, a NAV Pest megyei igazgatója és Kovács László, az MVI elnöke köszöntötte. Az igazgató elmondta, hogy a rendezvény egyfajta szakmai fórumként funkcionál, ami a gyakorlati problémákra reagálva ad szakmai tájékoztatást a vendéglátó vállalkozásokat érintő jogszabályi előírásokról. Kiemelte a tanácsadás lehetőségét és a kezdő vállalkozások számára hasznos mentorálás elérhetőségét is.

Kovács László MVI-elnök köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a jogkövető magatartáshoz szükség van a jogszabályok megfelelő értelmezésére is. A NAV pedig azon hivatalok közé sorolható, amely partnerként tud együttműködni a vendéglátó vállalkozásokkal. A konferenciát megelőzően az MVI által írásban eljuttatott kérdésekre az előadásokon kaptak választ az érdeklődők.

Kovács László, az MVI elnöke

Fotó: MVI

A konferencián elsőként Lambertus József,  a NAV osztályvezetője az általános forgalmi adót érintő aktualitásokról, a borravaló és a felszolgálási díj kezeléséről tartott előadást. A vendéglátáshoz kapcsolódó áfaszabályokban alapvetően nem történt változás, azonban az osztályvezető felhívta a figyelmet arra, hogy 2019. július 1-jétől az áfatörvényben az SZJ helyett TESZOR számok fognak szerepelni.

Erről a NAV honlapján közzétettek egy tájékoztatót.

A borravalóval kapcsolatban elhangzott, hogy az a készpénzes vagy bankkártyás fizetéstől függetlenül nem képez áfaalapot. A borravaló a bankkártyás fizetéskor mindenképpen bekerül a kasszába, így a vállalkozás bevételét képezi, amit a pénztárgépben pénzmozgás bizonylattal kell kezelni.

A téma fontosságára figyelemmel az MVI további tájékoztató anyag közzétételét is tervezi, ami segít eligazodni a borravaló és a felszolgálási díj megfelelő kezelésében.

Minya Mihály, a NAV Pest megyei igazgatóságának igazgatója

Fotó: MVI


Bakos Lajos
pénzügyőr alezredes, a NAV főosztályvezetője a vendéglátáshoz kapcsolódó jövedéki termékek kiskereskedelméről, a levált vagy sérült zárjegyekkel és a jövedéki termékekkel kapcsolatos ellenőrzési gyakorlatról tájékoztatott.

Kuhn Tünde, a NAV főosztályvezetője a vendéglátóipari tevékenységhez kapcsolódó helyszíni ellenőrzések tapasztalatairól tartott előadást. Felhívta a figyelmet az online pénztárgép használatával kapcsolatos leggyakoribb hibákra, amik a kézi nyugtatömb használata, a nem meglévő vagy nem megfelelő napnyitás, zárás, a kasszaeltérés, a nem megfelelő áfagyűjtő használata, az éves felülvizsgálat elmaradása vagy késedelme, valamint a pénztárgépnapló helyszíni hiánya.

Az előadások interaktívak voltak, ugyanis a résztvevők aktívan kérdezhettek az előadások közben is a NAV munkatáraitól. A konferencia után felmerült további kérdéseket írásban, az MVI-n keresztül lehet eljuttatni a NAV-hoz.

Az elhangzott előadások anyagai az MVI honlapján elérhetők.

Kapcsolódó cikkek

Friss adózási információk

2018. március 28.