Gyémántpalota nyílt Budapest belvárosában

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 06. 17:39

Közép-Európa legnagyobb gyémánt- és drágakő választékával az V. kerületben megnyílt a Caprice új látogató- és bemutatóközpontja. A pénteki sajtótájékoztatón a két tulajdonos, Arik Herman és Vajna Tímea beszéltek a Caprice történetéről és a Dorottya Diamond Palace-ról.

A Caprice cég alapítója és ügyvezetője, Arik Herman egy hagyományos izraeli ékszerész család harmadik generációs tagja, 25 éve dolgozik a nemzetközi ékszerkészítők világában és foglalkozik gyémánttal. Tizennégy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy New Yorkban, Tel-Avivban és Európa nagyvárosaiban szerzett szakmai tapasztalatokkal felvértezve Magyarországon fektet be. Bázisául Szentendrét választotta, ahol egy kétezer négyzetméteres látogatóközpontot létesített.

2015-ben a cég vezetősége úgy döntött, tevékenységét Szentendréről Budapest belvárosába teszi át. Szeptember elején a Dorottya utca 6. szám alatt nyílt meg a Dorottya Diamond Palace, a Pollack Mihály tervei alapján 1821 és 1824 között neoklasszicista stílusban épült palotában, amely a korabeli Pest egyik legnagyobb és legimpozánsabb bérháza volt. A számos építészeti értéket felvonultató műemlék épületben található az a lenyűgöző üvegtetős pavilon is, melyet Hauszmann Alajos tervezett, és jelenleg a Caprice bemutatótermének ad helyet.

 

A három helyiségből álló kiállítótérben Magyarország történelmének legragyogóbb korszakait mutatják be az ékszerek és drágakövek világán keresztül. A különleges látványosságok között található a magyar Szent Korona holografikus kivetítése, vagy az első magyar aranyforintok valóságos méretben, valódi aranyból elkészítve, amelyek speciális nagyítók alatt tekinthetők meg.

A látogatókkal megismertetnek egy – méltatlanul kevéssé ismert – hungarikumot, az opált, melyet a világon először Magyarországon bányásztak. Az elegáns moziteremben István király megkoronázásról vetítenek filmet, majd bemutatják, hogyan lesz a nyers gyémántból ragyogóra csiszolt briliáns.

Ezek után Sisi királyné ékszerdobozába érkeznek a látogatók, ahol a Habsburg-kor és Mária Terézia ékszerei mellett Sisi életének eseményei láthatók multimédiás prezentáción. Ugyanitt a világ leghíresebb gyémántjai és a jelenleg is népszerű gyémántcsiszolási típusok tekinthetők meg a falakon, és ide került a Szentendréről ismerős történelmi ékszerek és drágakövek gyűjteménye is.

A bemutatóteremben a világ leghíresebb tervezőitől vásárolhatók izraeli csillogó, „fancy" color gyémántok, drága- és féldrágakövek, különleges fehér és sárga arany ékszerek. A Levendula kert fantázianevű teremben trendi és stílusos ékszerkollekciók várják a fiatalabb generációt. Újdonság, hogy a világon először gyémánttal díszített Herendi porcelánékszerek is kaphatók lesznek a Dorottya utcai gyémántpalotában, a különleges ékszereken és tárgyak tervezése két éven át tartott.

A megnyitó fényét két különleges alkotás is emelte, amelyet kifejezetten erre az eseményre hoztak Budapestre: két gyémánt teniszlabda a Tel-Avivi Harry Oppenheimer Gyémántmúzeumból, valamint egy drágakövekből kirakott Ferrari (képeinken).