Gyógyító erők a gyógyító régiókban

Forrás: turizmus.com

 2014. november 25. 20:14

Célunk a meglévő tudás, gyógyászati készség és infrastruktúra szabad kapacitásainak az egészségturizmus szolgálatába állítása – mondta kérdésünkre válaszolva Urbán László, a Gyógyító Régiók Projekt megvalósítására létrejött konzorcium vezetője, a Mátrai Gyógyintézet (MÁGY - Mátraháza) főigazgatója.

November 25-én, Budapesten, a Széchenyi fürdő márványtermében tartott sajtótájékoztatón számoltak be az érintettek az Észak-Magyarország és az Észak-Alföld gyógyászati, természeti- és humán adottságainak egészségturisztikai hasznosítására megvalósított projektről.

A Svájci - Magyar Együttműködési Program keretében megvalósult projekt összértéke 1.295 millió svájci frank, ebből a svájci állam támogatása 1.099 millió svájci frankot tett ki.

Urbán László, a Gyógyító Régiók Projekt megvalósítására létrejött konzorcium vezetője

A projekt kidolgozására létrejött konzorcium tagjai – a MEME, a Debreceni Egyetem, a dr. Rubovszky TT Bt., a Gyöngyös-Mátra Turisztikai KHE, a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület, valamint a Mátraderecskei Községi Önkormányzat -  arra szövetkeztek, hogy feltárják a térség egészségturisztikai lehetőségeit, s az egészségügyi és a turisztikai szolgáltatók munkájának összehangolásával piacképes csomagokat hoznak létre. Mindehhez a térséggel eddig is kiváló kapcsolatot ápoló Svájc segítségét veszik igénybe.

Jean-Francois Paroz, Svájc magyarországi nagykövetének rövid előadásából megtudhattuk, hogy a projekt elkészülte méltó indítása a 2015. jubileumi évnek, amikor is 25. születésnapját ünnepli a magyarországi Svájci Klub, 20 éves lesz a Svájci-magyar Kereskedelmi Kamara, valamint 10. életévébe lép a Svájci Üzleti Klub. A jubileum megünneplésére – sok egyéb mellett – olyan turisztikai együttműködéseket is szerveznek, mint Magyarország díszvendégsége a jövő évi adventi vásáron, Montreaux-ben, ahová nem kevesebb, mint 500 ezer látogatót várnak.

Oberfrank Ferenc, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet ügyvezető igazgatója, előadásában többek között arról beszélt, hogy az egészségturizmus sikerének záloga az egészségügyi szolgáltatók és a turisztikai szolgáltatók jól menedzselt, ágazatközi együttműködésében rejlik. A megvalósítás tárgyiasult formája a szállodai színvonalat és professzionális egészségügyi ellátást biztosító medical hotelek létrejötte lehet. Ilyen intézménnyé válik a Mátrai Gyógyintézet. Oberfrank Ferenc beszélt arról is, hogy a csomagajánlatok kidolgozásán túl létrejött egy online értékesítési felület, amelyet hamarosan több nyelven el lehet majd érni, s amelyhez mostantól csatlakozhatnak a projektben érdekelt szolgáltatók.

Ruszinkó Ádám, az NGM turizmusért felelős helyettes államtitkára az egészségturizmus kiemelkedő szerepéről beszélt, aláhúzva, hogy mind átlagos tartózkodási időben, mind költésben meghaladják az átlagot ezek a vendégek. Az elkövetkező évek egészségturisztikai feladati közül kiemelte az evidence base kutatásokat, a gyógyhelyek fejlesztésének fontosságát, valamint a fürdők gazdaságosabb működésének elősegítését.

Horváth Gergely, az MT Zrt. turizmusért felelős vezérigazgató-helyettese többek között elmondta, hogy mind a belföldi, mind a külföldi kommunikációban kiemelt termékként szerepel az egészségturizmus, amely, a nemzetközi előrejelzések szerint, 2022-re a világ első számú gazdasági ágazatává nőhet.

A projektről bővebb információt olvashatnak a www.gyogyitoregiok.hu weboldalon.