Gyöngytyúkmell és nógrádi burrata - kiváló hazai alapanyagok a Dorothea Hotel étlapján

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2023. december 12. 16:08

A három héttel ezelőtt megnyitott Dorothea Hotel két étterme a farm-to-table koncepció jegyében kínál kiváló hazai alapanyagok felhasználásával készülő ételeket. A Pavilon Restaurant & Bar, valamint az Anton Bar & Deli kulináris kínálatával ismerkedhettünk meg a minap.

Amint arról korábban, az ünnepélyes megnyitó kapcsán beszámoltunk, a szálloda középpontjában a Pavilon Restaurant & Bar áll, amely egy tágas, növényekkel teli zöld oázis, ahol a vendégek a híres séf, Carmine di Luggo által összeállított farm-to-table éttermi élményben vehetnek részt.

Az étterem egyedi jellegzetessége, az Autograph Collection Hotelek megkülönböztető jegye a Dorothea Hotel esetében József Nádor botanikai érdeklődése előtt tiszteleg, így a Pavilon egyedi gyógy- és fűszernövényfallal várja a vendégeket. Ez az élő műalkotás nemcsak látványelem, hanem friss alapanyagokat is biztosít a konyha és a bár számára, ahol minden egyes étel és koktél a természet legjavából merít.

"A Dorothea Hotel F&B koncepciója a színfalak mögötti kivételes csapatmunkáról tanúskodik, amelynek minden tagja hozzájárul ahhoz, hogy vendégeink számára igazán egyedi és emlékezetes élményt nyújtsunk" - mondta Theofilos Lakkas, a Dorothea Hotel F&B igazgatója.

Látványnak sem utolsó a padlizsánsteak

Fotó: Dorothea Hotel

A séf, Carmine di Luggo szavaival élve: "Célunk, hogy a magyar konyhát úgy mutassuk be, hogy a hagyományos ételeket és ízeket rendkívüli kulináris élménnyé emeljük, mindezt fenntartható módon. Az őszinte alapanyagokra és az intenzív ízekre alapozunk, amelyek felelevenítik a gyermekkori emlékeket, egy exkluzív környezetben".

A Pavilon étlapját a regionális konyha ihlette, helyi alapanyagokra összpontosítva, amelyeket Magyarország különböző tájairól származó, elkötelezett beszállítóktól szereznek be.

"A nyitás előtti időszakban több mint két hónapot töltöttünk azzal, hogy különböző helyi termelőket felkutassuk és eszmét cseréljünk velük, hogy megértsük, hogyan lehet a legkreatívabb módon felhasználni őket a konyhában. Előbbivel párhuzamosan végigkóstoltuk a tradicionális magyar éttermek legjavát, hogy a lehető legrészletesebben megismerjük a magyar konyha fortélyait, valamint a két magyar sous-séfünk tudására és tapasztalataira is nagyban építettünk a menü megalkotásakor. Minden fogás a regionális konyhára épít, ugyanakkor saját, teljesen egyedi recepteket fejlesztettük ki" - magyarázza Christos Patsogas, a Pavilon Chef De Cuisine-je.

Az eredmény egy olyan menü lett, amelynek fogásai vizuálisan is ugyanolyan vonzók, mint amilyen ínycsiklandók, és amely minden diétás igényre nyújt választási lehetőséget, beleértve a vegán és vegetáriánus ételeket is.

A Pavilon különlegességei közé tartozik a mangalica szűzpecsenye "Brassói stílusban", az innovatív grillezett karfiol steak „vegán bacon mártással", és a klasszikus gulyásleves. A kóstoló során minket olyan előételekkel kényeztettek el, mint a Nógrád megyei Szügy községből beszerezett burrata (bivalytejből készülő, lágy és krémes, töltött mozarellaféleség) termelői paradicsomhóval és szárított paradicsompesztóval,vagy az asztal fügével tálalt marha carpacció.

Hazai termelőtől származik a burrata is

Fotó: Dorothea Hotel

A meglepetések sora a főételekkel folytatódott: isteni volt a legszebb mangalicahúsból készülő ún. Papszelet, amelyet szarvasgombás burgonyapürével és savanyított uborkasalátával tálalnak, valamint a füstölt édesburgonyapürével feltálalt grillezett süllő. Igazán különleges fogás a vörösboros padlizsánsteak, amelyet alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig sütnek. Mindenképpen érdekes megkóstolni a krémes magyar rizzsel körített gombás sült gyöngytyúkot.

Gyöngytyúk gombákkal és magyar barna rizzsel

Fotó: Dorothea Hotel

Édes befejezésként a hagyományos almás pite a karamellizált alma és a mandula elragadó fúzióját kínálja.

A Pavilon borkoncepciója leginkább a hazai tételekre épít, de a közkedvelt nemzetközi fajták is fellelhetők a kínálatban. A hazai borkínálatban szerepelnek kevésbé ismert termelők egyedi tételei, így például a zalaszentgróti Dóka Éva Kabar fehérbora vagy az egri Bolyki testvérek hordószelektált superior Bikavére.

A szálloda Wekerle Sándor utca felőli oldalán található Anton Bar & Deli kora reggeltől kézműves kávéval és frissen sütött péksüteményekkel várja a vendégeket, majd kávézóból klasszikus koktélokkal szolgáló, élénk esti bárrá alakul át.

Édes csábítások az Anton Bar & Deliben

Fotó: Dorothea Hotel