Gyönyörű turistaház született a Zemplénben

Forrás: turizmus.com

 2021. június 22. 15:25

Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ (RÖNK) néven, a Pálházi Erdei Vasút szomszédságában a térség legfejlettebb turistaházát hozta létre az Északerdő Erdőgazdasági Zrt.

Az Északerdő Erdőgazdasági Zrt. beruházásában szültetett újjá a Pálházi Állami Erdei Vasút Rostalló állomásához közeli épületcsoport. A Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ (RÖNK) névre keresztelt komplexum a Hegyközi Erdészeti Igazgatóság területén, a Zempléni-hegység szívében lévő kihasználatlan épületek újragondolásával jött létre.

A cél egyrészt az volt, hogy új funkciót kapjon a terület, másrészt az erdőgazdaság egy olyan attrakciót akart létrehozni, amiért megéri a Kőkaputól tovább utazni a kisvasúttal.

A Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ (RÖNK)

Fotó: Aktív Magyarország

A RÖNK különlegessége, hogy az épületek egy hagyományos zempléni falu építészeti elemeit is megjelenítik, egy mini skanzenben bemutatva a stílusjegyeket. A szálláshely, valamint a kiállítási és foglalkoztató épület környezetét egyebek mellett kútház, harangláb és fogadókapu is színesíti.

 

Egy egész osztályt tudnak fogadni

A szálláshely 34 férőhelyes, ezért alkalmas osztálykirándulások vagy táborok helyszínének is. A komplexum része a kiállítási és foglalkoztató épület, amelynek kutatószobájában lehetőség van az élő- és élettelen környezet vizsgálatára, a foglalkoztató teremben pedig akár kisebb létszámú konferenciákat is lehet tartani.

Az épület legérdekesebb része a kiállítótér, ahol a Zempléni-hegység jellemző vadfajáról mintázott Muflon Marci vezeti körbe az érdeklődőket.

A látogató sétát tehet az erdőben és felfedezheti annak élővilágát, körülnézhet egy életnagyságú vadászlesből, vagy lábnyomda révén megismerheti az erdei állatok nyomait.

Az egyik szoba

Fotó: Aktív Magyarország

Van lehetőség játszani az Erdei kisokos fantázianevű érintőképernyős játékfalon, megnézni a Rovarlaktanya lakóit, valamint a padlón levő térképet tanulmányozva megtervezni a túrákat a Zempléni bakancslistán. Az épületek mellett egy játszótér is várja a gyerekeket.

A mozgáskorlátozottak igényeinek is megfelelő komplexum megépítését az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében támogatta.

 

Aktív lehetőségek a környéken

A Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ nem csupán a bakancsos túrázók számára készült, hiszen a Zemplén és a Felső-Tisza térsége egy sor aktív kikapcsolódási lehetőséget kínál.

A sárospataki, füzéri és a regéci vár is egészen közel van, a vízi kalandok szerelmesei a felső-tiszai nyaralóhajózás tokaji központja mellett a Bodrog és a Hernád hullámait is élvezhetik.

A bringások sem maradnak élmény nélkül, hiszen a RÖNK-kel egy napon indult el a JóBringa e-bike kölcsönző szolgáltatása a turistaházhoz közeli Pálházán.

A kerékpárkölcsönző sporteszközeinek beszerzését az Interreg Szlovákia-Magyarország Európai Uniós támogatás finanszírozta az Innocult nevű projekt keretében.