Gyors és megbízható adatelemzéssel biztosabb döntések

Szerző: PR-cikk

Forrás: turizmus.com

 2021. november 03. 09:50

Lukács Istvánnal, a Hotel Clark Budapest szálloda igazgatójával és Szakáczki Ádám revenue menedzserrel beszélgettünk arról, hogyan változott meg az adatelemzés folyamata az elmúlt másfél évben.

Egyikei voltatok azon hoteleknek, amelyek viszonylag rövid ideig nem fogadtak vendéget a Covid-időszak alatt. Hogyan értékelitek az elmúlt másfél évet?

Lukács István

Fotó: Tamás Pál/Szallodafotozas.hu

Lukács István: Amit 2020-ig rutinszerűen csinált a szakma, az elmúlt időszakban teljesen megváltozott. Mi is, mint mindenki más, folyamatosan újra- és újragondoljuk a terveinket, céljainkat, és megvizsgáljuk, hogyan tudnánk megközelíteni a vírus előtti békeidőket. Annak tudatában tesszük mindezt, hogy soha nem tudhatjuk, mikor érkezik egy a turizmus számára kedvezőtlen döntés vagy hatás. Mivel a bizonytalanság kihat a keresletre is, így a gyors reagálás érdekében stabil, gyors és pontos adatelemzésekre van szükségünk.

 

Milyen módszert alkalmaztok a riportjaitok elkészítésére?

L.I.: Volt olyan tapasztalatom korábban, hogy a revenue menedzser papíron hozta a riportokat, amin alig tudtunk kiigazodni, és rengeteg időt felemésztett ezeknek az elemzése. Nagyon örülök, hogy a Hotel Clark Budapest már használja a Peaqplust, mert ez segít a gyorsabb reagálásban és döntéshozatalban. Számomra biztonságot ad, hogy naprakész információink vannak és ezek mobiltelefonról is elérhetőek. Egyértelműen hatékonyak vagyunk így.

Szakáczki Ádám: Hasonló riportokat előállítani napi szinten több órát venne igénybe. A Peaqplus használata viszont nagyban megkönnyíti a munkánkat, és már kora reggel az elemzéssel tudom kezdeni a munkát a riportok előállítása helyett.

 

Ha már a napindítás, István, neked is ezzel indul a napod?

L.I.: Igen, abszolút. Beindítom az autót, és amíg melegszik a motor, már nézem is a számomra legfontosabb adatokat. A saját dashboardomat úgy állítottam össze, hogy lássam a negyedéves riportot, hova mennyi pickup érkezett be, a szobaéjszakák és az átlagárak trendjét, illetve azt, hogyan állunk a tervhez képest.

 

Ádám, revenue menedzserként miben könnyíti meg a munkádat a Peaqplus használata?

SZ.Á.: A napi munkám mellett heti és havi szinten riportolok és tartok beszámolókat. Tudom jól, az a legmeggyőzőbb a tulajdonosok felé, ha az adatokat vizuálisan is alátámasztjuk. Grafikonokért szinte mindig ide nyúlok, ez nagy segítség, mert nem kell ábrákat és kimutatásokat szerkesztenem, a Peaqplus előállítja ezt számomra. Revenue meetinghez is aktívan használjuk, ráadásul nem kell hosszasan készülnöm rá, mert csak felnyitottam a laptopot és ott van előttem minden adat. Átláthatóan és egyszerűen be tudom mutatni.

 

Mennyire fontos számotokra, hogy figyeljétek a trendeket, mennyire alapoztok rájuk most, egy bizonytalan időszak után?

L.I.: A trendek ismerete jelenti továbbra is a tervezés alapját. A jelenlegi helyzetben, bár nem látunk távolra, a Peqplusból kinyerhető megbízható adatokra alapozva magabiztosabban tervezhetünk.

(X)

A cikk megjelenését a Peaqplus támogatta, írta Wéner-Kovács Fanni.