Ha Sopron, akkor nem csak kékfrankos

Forrás: turizmus.com

 2018. január 11. 19:02

A soproni fehér borokról kevés szó esik, pedig a táj közel van az osztrák és német fehérboros vidékekhez – mondta Taschner Kurt az idei borászati szezon nyitányán.

A soproni borvidék valaha egy borvidéket alkotott a Ruszt környéki területekkel. Ez a régió igen csapadékosnak mondható, a borkészítés itt a római időkig nyúlik vissza.

A kékfrankos fővárosa környékén ismert fehér szőlőfajták ma a zöld veltelini, a chardonnay, a tramini vagy például a Zenit, amelynek egy friss, 2017-es évjáratát kóstolhattuk. A Chardonnay Premium 2016-os meglepően testes, tartalmas fehér bor.

A Taschner Bor- és Pezsgőház hordói

Fotó: turizmus.com

A kékfrankos a filoxéra pusztítás után, az 1890-es évek után került itt előtérbe. Ma több mint ezer hektáron termesztik, rendszerint markánsabb savakkal bír és fanyarabb, mint az ország más tájairól származó kékfrankosok.

Magyarországon először soproni kékfrankos néven Jäger Mihály árusította palackozott nedűit az 1830-as években. A mai fajtaválaszték kedvez a pezsgőgyártásnak is, időközben pedig  egyre népszerűbbé vált ez a klasszikus buborékos ital, újabban rozé változatban is.

A szülői hagyományokat, a poncichterek szellemiségét követő Taschner borház tulajdonosai ma 20 hektáron gazdálkodnak.  Ahogy ez mostanában szokás, a családi vállalkozás mai vezetője aktívan részt vállal a közösségi bormarketingben és a borturizmus szervezésében is.