Hackerek törtek fel egy szállodai foglalási rendszert

Forrás: turizmus.com

 2018. december 02. 19:51

A négy éve kezdődött adathalászat miatt félmilliárd felhasználó személyes, illetve bankkártya adatai lehetnek veszélyben.

Hackerek törték fel a Marriott International nemzetközi szállodalánchoz tartozó Starwood Hotels foglalási rendszerét - közölte a világcég. A vállalat részvényei 4 százalékos értékveszteséget szenvedtek el a bejelentés hatására.

A hackertámadás 2014-ben kezdődött, még mielőtt a Marriott ajánlatott tett volna egykori riválisa, a Starwood Hotels and Resorts megvételére 2015 novemberében, létrehozva a világ legnagyobb franchise-láncát.

Egy hotel a Marriott-láncból

Fotó: turizmus.com

A Marriott szerint az adathalászok 327 millió vendég esetében hozzáférhettek az útlevél adatokhoz, emellett telefonszámokhoz és e-mail címekhez is. A többi érintett esetében a hackerek a bankkártya adatokat is megszerezhették.

A szállodalánc szerint az adatbázis feltörését szeptember 8-án vették észre egy belső biztonsági riasztást követően. "Vizsgálatot indítottunk a Marriott-adatlopás ügyében. New York állam törvényei értelmében a Marriottnak bejelentést kellett volna tennie az adatlopás felfedezésekor, eddig ezt azonban nem tették meg" - közölte Amy Spitalnick, a New York-i főügyész hivatalának kommunikációs igazgatója és rangidős politikai tanácsadója.

A Marriott ugyanakkor bejelentette: péntektől kezdve fogja értesíteni a szállodalánc adatlopás által érintett vendégeit, s közölte azt is, hogy a történtekről már tájékoztatta az illetékes hatóságokat.

Szakértők szerint az adatlopás több száz millió dollár jogi kiadásokkal járhat a Marriott számára. Az amerikai székhelyű cég ezzel összefüggésben közölte: még korai lenne felmérni a kibertámadás okozta pénzügyi károkat, de - mint állította - mindez nem fogja megrengetni a vállalat hosszú távú pénzügyi helyzetét. A Marriott egyben bejelentette, együtt dolgozik a biztosító partnereivel a károk felmérése érdekében.