Haladékot kaptak a szálláshelyek a fejlesztési támogatás elköltésére

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. október 02. 15:31

Ez év december 31. helyett jövő év március 31-ig lehet felhasználni a 8 szobásnál nem nagyobb szálláshelyek fejlesztési támogatását – jelentette be Guller Zoltán legfrissebb podcastjában.

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a határidő módosítását azzal indokolta, hogy a belföldi idegenforgalom sikeres nyarat zárt, és emiatt sok szolgáltató nem tudta a tervezett időben elkezdeni a korszerűsítéseket. Az érintettek összesen 43 milliárd forint támogatást már megkaptak, a pályázók száma meghaladta a 14 ezret.

Guller Zoltán közölte azt is, hogy a raktárkoncertek megrendezését, valamint a cigányzenészek fellépését támogató pályázatok eredményéről akár már napokon belül értesíthetik az érintetteket. A népzenészeknek még csaknem két hetük maradt jelentkezni a számukra kiírt támogatásért – tette hozzá.

Október elsejétől csak NTAK-regisztrációval lehet hirdetni a szállásfoglaló oldalakon

Fotó: 123rf.com

Az MTÜ vezetője kitért arra a jogszabályváltozásra is, amely október elsejétől kizárólag a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnál (NTAK) regisztrált szolgáltatókat engedi online szálláshely-közvetítőkön hirdetni. Az illegális szállásadók sértik a tisztességes vállalkozások érdekeit, és rontják a magyar idegenforgalom érdekeit – hangsúlyozta. Véleménye szerint a változtatás azért is hasznos, mert az NTAK 40 ezer szálláshely forgalma alapján napi szinten szolgáltat adatokat a belföldi turizmusról, és ez megkönnyíti a döntéshozatalt.

A teljes podcast ITT hallgatható meg.