Hamarosan átadják a Pannonhalmi Apátsági Major Látogatóközpontot

 2014. július 02. 14:35

Július 1-jén hivatalos megnyitás előtti sajtóbejárásra invitálta a sajtó képviselőit a Pannonhalmi Főapátság, a résztvevőket Várszegi Asztrik főapát fogadta és kísérte körbe.

A Pannonhalmi Főapátság 1996-ban ünnepelte alapításának ezredik évfordulóját és ebben az évben vált a Világörökség részévé. A millenniumi ünnepségeket követő érdeklődésre válaszként elkészült a bencés monostor turisztikai hasznosítási terve, amely több ütemű fejlesztést álmodott meg. Ezen fejlesztés keretében épült meg az elmúlt másfél évtizedben a turistafogadó és a hozzá kapcsolódó gyalogos híd, jött létre az Apátsági Pincészet, újult meg a gyógynövényes kert, épült fel a Szent Jakab Zarándokház és a Viator Apátsági Étterem és Borbár. A fejlesztési terv következő megtervezett üteme az Apátsági Major rehabilitációja volt.

A XVIII. században emelt, barokk Apátsági Major épülete egy funkció nélküli, omladozó, rossz állapotban lévő ingatlan volt, amely Pannonhalma Város egyik központi helyén, a piac mellett található.

A II. világháborút követő államosítás után a bencés szerzetesközösség gazdálkodásának központja a pannonhalmi termelőszövetkezet központja lett, a rendszerváltozást követően pedig a tsz-t privatizálók tulajdonába került. Így az első feladat az ingatlan visszavásárlása volt, amit aztán az épület felújítása követett egy, a XXI. századi igényeket kielégítő kulturális turisztikai látogatóközpont létrehozását célozva. A kiállítóterek mellett rendezvényterem és kávéház egészíti ki a szolgáltatásokat.

A közeljövő tervei között szerepel az apátsági saját termékek egységesebb koncepció mentén történő, erőteljesebb piacra vitele, illetve a saját palackozású pannonhalmi Vis Vitalis ásványvíz vendéglátóhelyeken történő forgalmazásának elindítása.

A következő „nagy dobás"pedig egy négycsillagos szálloda építése lesz, melyre vonatkozóan már folynak a tárgyalások szállodaüzemeltető cégekkel. A 100 szobás hotel az Apátsági Major Látogatóközpont szomszédságában nyílna meg 2017-ben.