Hamarosan Bocuse d'Or és Sirha Budapest

Forrás: turizmus.com

 2016. április 24. 17:04

A példa nélküli szakmai összefogásnak köszönhetően készülhet a világ legfontosabb szakácsversenye, a május 10-11-i Bocuse d'Or európai döntőjére Budapest, amely számos újdonságot is tartogat.

A rendezvény mind a budapestiek, mind a város számára hatalmas dolog, nem csak versenyzőket, hanem turistákat is vonz, jelentőségét nem lehet túlhangsúlyozni – szögezte le Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes az április 22-i sajtótájékoztatón. Szerinte a Bocuse d'Or Europe is bizonyíték arra, hogy Budapest képes ilyen jelentőségű rendezvények megtartására, és ez a tapasztalat jól fog jönni a jövő évi vizes-vb, majd az olimpiai kandidáció kapcsán. És bár sokak számára a rendezés hirtelen jött ötletnek tűnhet, ennek hátterében voltaképpen nagyon sok elhivatott, kiváló szakember, a gasztroforradalom elindítóinak éveken át zajló kitartó munkája áll – mutatott rá Szalay-Bobrovniczky Alexandra.

Hamvas Zoltán, a Bocuse d'Or Akadémia elnöke szerint a verseny első hazai mérföldkövét 2012-ben érte el Széll Tamás, amikor magyarként először jutott tovább a világversenyre a brüsszeli selejtezőből. Házigazdának lenni pedig önmagában is siker, bár most leginkább a kemény munkára fókuszálnak, hiszen heti hat napon át gyakorol a csapat.

 

Az elmúlt évek fejlődése azonban Hamvas Zoltán szerint az alapanyagokon is látszódik: 2007-ben, az Onyx nyitásakor még szinte lehetetlen volt jó minőségű hazai termékeket beszerezni, most pedig, nem csupán az étterem májusi, „Bocuse" menüje épül kizárólag rájuk, hanem a verseny két kötelező alapanyaga is magyar, így Európa-szerte megismerhetik őket a séfek.

Florent Suplisson, a GL Events Exhibitions gasztronómiai események igazgatója szerint a francia konyha nagykövetéről elnevezett, 1987-ben indult verseny igazi emberi kalandot jelent a fiatal séfek számára. Ma már a selejtezők 19 hónapja alatt összesen 62 ország legjobbjai mérik össze tudásukat, a legutóbbi, Szingapúrban rendezett ázsiai viadalon egyébként a japán csapat nyert.

Marie-Odile Fondeur, a GL Events Exhibitions élelmezési szolgáltatási divízióvezetője szerint a SIRHA világszerte a gasztronómiában dolgozók számára hasznos találkozási pontot jelent (a kiállítást egyébként Lyon és Budapest mellett Genfben, Isztambulban, Rio de Janeiróban és Mexikóvárosban rendezik meg). Ám a SIRHA nem csupán szakmai vásár, hanem komoly szellemiség is, hiszen voltaképpen a csodák világát tárja a látogatók elé, ami az új kreatív anyagjaikon is visszaköszön.

Emmanuel Pruvost, a METRO értékesítési igazgatója nagyon örül, hogy 2016 a gasztronómia éve Magyarországon, hiszen az áruházlánc már hosszú évek óta támogatja a hazai vendéglátásban dolgozók munkáját. A cég a hivatalos hús- és halbeszállítóként az európai döntőn versenyző 20 ország csapatához juttatja el a szarvasborjút és a kecsegét, és a versenyzők a helyszínen is a METRO piacteréről válogatják a hozzávalókat. Ez idén újdonság, hiszen az áruházlánc korábban csak a világdöntőn biztosított ilyen látványos, piaci forgatagot, most viszont ezer négyzetméteren kínál nem csupán kiváló alapanyagokat (több mint 170-féle zöldség és gyümölcsöt, a magyar sarkantyúvirágtól a francia Label Rouge minősítésű kifliburgonyáig), hanem komoly szakmai programokat is.

 

Széll Tamás és a „keménymag"

Ez egy nagyon kemény szakma, és teljesen más étteremben dolgozni, mint versenyezni – vallja Széll Tamás, a Bocuse d'Or idei hazai indulója, aki commisjával május 11-én küzd meg a világdöntőre való kijutásért.

A 2012-es brüsszeli kontinensviadal – ahonnan 9. helyen jutott tovább – kiváló tapasztalatszerzés volt, és már magabiztosabban vágott neki a lyoni döntőnek, ahol a 10. helyet szerezte meg. Korábbi élményeiből pedig most is rengeteget profitál.

A májusi viadalra a felkészülést már decemberben, a hazai döntőre készülve kezdte el, mert jól tudta, 1-2 hónap nem lesz elegendő rá. Most már hetente hatszor gyakorol, ebből háromszor éles versenykörülmények között, az időzítésre is odafigyelve.

Az esélyeiről szólva úgy véli, a Brüsszelben elért 9. hely a mérce, de akkor lenne boldog, ha ennél jobb helyezést érhetne el. Ám igazán boldoggá az tenné, ha sikerülne a skandináv „keménymag" közé kerülnie.