Hamarosan elkészül a Garay ÉlményPince

 2014. május 06. 15:22

Befejezéséhez közeledik a szekszárdi Garay ÉlményPince kialakítása, amely országos viszonylatban is úttörő szerepet tölt be az ismeretterjesztő szórakoztatás - vagy szórakoztató ismeretterjesztés - műfajának meghonosításában.

A Szekszárd belvárosának szívében található, 18. századi pincerendszert a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. európai uniós támogatásból újítja fel és építi át élménypincévé, amely innovatív eszközök és módszerek alkalmazásával a hazai borkultúra - kiemelten a szekszárdi borvidék - terjesztésének, népszerűsítésének egyik sarokköve lehet. Az élménypince olyan programot szolgáltat, amely a bor témát tematikusan, szórakoztató módon mutatja be.

 

A Garay ÉlményPince esetében a téma a bor és a borkészítés, ami első hallásra talán nem sok teret ad az aktivitásnak (eltekintve természetesen a kóstolástól) és az interaktivitásnak, nem úgy, mint ahogy például a Csodák Palotája a fizika törvényszerűségeinek szemléltetése terén. Lehetőség azonban itt is bőven akad, a hamarosan megnyíló élménypince bizonyíték lesz erre! A bor sajátossága, hogy megismerésében kiemelt szerepet kap az érzékelés. Így az illat, a szín, az olajosság, a hőmérséklet olyan jellemzői, amelyek megismertetéséhez a leírásánál vagy elmondásnál sokkal hatékonyabb módszer a tapasztalás. A pincerendszerben található kiállításon ezért különleges élményelemekkel, hatásos eszközökkel tervezzük bemutatni a bor alapvető jellemzőit, valamint az azokhoz köthető információkat.

Nyitás: 2014.július 11.