A legjobbaktól lehet tanulni a Balatoni Gasztroakadémia képzésein

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. február 10. 17:37

Hamarosan elindul a képzés az idén február 9-én megalakult Balatoni Gasztroakadémián. A siófoki, veszprémi és zalaegerszegi szakképzési centrum összefogásának eredményeként magasabb szintre léphet a balatoni vendéglátás és gasztronómia.

Már február végén megkezdődhet az emelt szintű szakmai képzés a régióban dolgozó és már kellő szakmai gyakorlattal rendelkező szakácsok, cukrászok, a szállodai service masterek számára – jelentette be a siófoki kikötőben horgonyzó Szigliget hajón tartott szerdai sajtótájékoztatón Szamosi Lóránt, a Balatoni Gasztroakadémia létrehozását kezdeményező Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja, Papp Máté, a veszprémi és Szabó Károly, a zalaegerszegi szakképző intézmény vezetőjének jelenlétében.Siófokon és Balatonvilágoson regionális szakács-, Veszprémben szállodai service master, Keszthelyen pedig cukrászképzés indul.

A jelentkezők a legkiválóbb magyar szakemberektől leshetik el a magas szintű szakmai fortélyokat

Fotó: 123rf.com

A jelentkezők a  legkiválóbb magyar szakemberektől leshetik el a magas szintű szakmai fortélyokat. Pesti István, a Platán Gourmet Étterem Michelin-csillagos séfje, Jahni László, az ikonikus balatonszemesi Kistücsök Étterem séfje, a magyarországi Bocuse d' Or-győztes Molnár Péter, a Lavender Terasz séfje, vagy a cukrász és újságíró, Nábelek Zsófia is ott lesz a Balatoni Gasztroakadémia oktatói között a likebalaton.hu tudósítása szerint.

A siófoki szakácsképzés helyszíne a balatonvilágosi Lavender Terasz konyhája lesz, a veszprémi centrum által irányított service master képzés résztvevői a balatonfüredi Danubius Hotel Marina, valamint az alsóörsi Hotel Mayer Superior segítségével tanulhatnak, míg a zalaegerszegi centrum Keszthelyre, egy vadonatúj tanműhelybe várja azokat a vendéglátósokat, akik a cukrászat rejtelmeiben merülnének el.

A sajtótájékoztatón Csapody Balázs, a szemesi Kistücsök tulajdonosa, a Balatoni Gasztroakadémia fővédnöke arról beszélt, hogy bár a Balatonnál az utóbbi években színvonalasabbá vált a vendéglátás, indokolt szintet lépni. "Magasan képzett szakemberekre van szükségünk, olyanokra, akik már bizonyították szakmaszeretetüket" – emelte ki.

Lapunknak elmondta: a vendéglátásban dolgozó fiatalok nagy részének a szakképzés befejeztével nincs főiskolai vagy egyetemi továbbtanulási lehetősége, így számukra ez a rövid, 40 órás képzés jelenti majd az új ismeretek megszerzésének és a továbblépésnek a lehetőségét.

"A szemesi Kistücsökből is lesz jelentkező a jól időzített akadémiára. Most egy csendesebb időszak van a balatoni vendéglátásban, így nem okoz gondot a vendéglőknek nélkülözni egy-két szakácsot vagy szállodai alkalmazottat" – tette hozzá.

Arra a kérdésünkre, hogy ki fizeti a képzés költségeit, Csapody Balázs azt válaszolta: ez megegyezés kérdése. Biztos benne, hogy  az egész évben nyitva tartó és a szezonális balatoni vendéglátóhelyeknek sem okoz majd gondot a képzés anyagi támogatása.