Hamarosan kiderül, melyik bor viselheti idén a Hévíz Város Bora címet

Szerző: PR-cikk

Forrás: turizmus.com

 2023. március 03. 13:40

Immár negyedik alkalommal választják meg Hévíz Város Borát, amely egy évig viselheti a megtisztelő címet.

2023-ban is megválasztjuk a Város Borát. A Hévíz Turisztikai Egyesület szervezésében – új tematika alapján – immáron negyedik alkalommal díjazzák azt a bort, amely aztán egy éven keresztül viselheti e nemes címet. A borászatok már megkapták a meghívást. A színvonalas versenyen számos vetélytárssal mérettethetik össze boraikat.

Milyen bor lehet Hévíz Város Bora?

  • Száraz fehér bor
  • Könnyű, friss, stílusos, ételekhez jól ajánlható
  • Megfelelő ár-érték aránnyal rendelkező
  • A megelőző 2 évben már szerepelt nemes borversenyen arany vagy ezüst minősítéssel
  • Szakértők által minősített bor

Hogyan, kik és mikor választanak?

A bor kiválasztása vakkóstolással történik majd. Ez annyit jelent, hogy a zsűritagok részére mindössze az évjárat és fajta adott, azt nem tudják, hogy a bort melyik pincészet készítette.  A 2023-as borválasztásra március 14-én kerül majd sor a NaturMed Hotel Carbonában. A tételeket először szakmai zsűri értékeli Nyitrainé Dr. Sárdy Diána Ágnes, a MATE egyetemi docense vezetésével. A neves hazai szakemberek egy elektronikus, 100 pontos bírálati rendszer segítségével minősítik a borokat. Az első öt legmagasabb pontszámot elért bor jut majd tovább a hévízi vendéglátók grémiuma, azaz a társadalmi zsűri elé.

A bor kiválasztása vakkóstolással történik

Fotó: Hévíz Turisztikai Egyesület

Mi jár a nyertesnek?

Azon felül, hogy egy teljes évig viselheti a megtisztelő címet, lehetőséget kap a négynapos augusztusi Bor és Gasztrokorzó fesztiválon való bemutatkozásra. A díszes okleveleket az április 29-i, jubileumi Boldog Békeidők rendezvényen adjuk majd át.

Hol kóstolhatom/vehetem meg?

A majdani nyertes bor természetesen már palackban van, de Hévíz Város Bora választás után egy speciális díszcímkét is kap. Ezután megvásárolható lesz többek között Hévízen, a Tourinform Irodában is.

Borest

Az idei borválasztás különlegessége az a hagyományteremtő borvacsora, amely a NaturMed Hotel Carbonában kerül megrendezésre a választás apropóján és annak napján, március 14-én. Az esten a borválasztás fővédnöke, Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke prezentálja az ötfogásos vacsora mellé felszolgált borokat.

Asztalfoglaláshoz kattintson IDE!

Korábbi évek borai

2022: Cezar Pincészet Kis Balaton -Nagy Borok Savignon Blanc 2021-es évjáratú fehér bora

2021: Fodorvin Borház 2020-as évjáratú Aszófői Olaszrizling bora

2020: Kányaváry Borbirtok Krónika névre keresztelt, 2019-es évjáratú, száraz fehér, chardonnay

(X)