Hamarosan megnyílik a Velencei-tó Kapuja

 2014. május 06. 23:41

A hónap utolsó két napján mutatják be a nagyközönségnek a Velence-i tó Kapuja projektet, amely a régió életében és turisztikai történetében az eddigi legnagyobb beruházás.

A Velence Korzó kiépítése alapjaiban változtathatja meg a térség turizmusát, felavatásával egy új városközpont jöhet létre.

 

Amint a keddi, helyszíni sajtótájékoztatón Oláhné Surányi Ágnes polgármester elmondta: a 2.26 milliárdos beruházás mintegy 70 százaléka uniós és állami támogatás, a többi önkormányzati finanszírozásból valósult meg.

A több mint 17 ezer négyzetméteres homokos strandra továbbra is ingyenes lesz a belépés, csak a napernyők bérletéért kell fizetni. A tó partját nagyvonalúan köríti a fedett és nyitott korzó, és a parti sétány, ahová virágok ezreit ültetik majd ki. Sokan kifogásolták – főleg a helyi lakosok – hogy a beruházás miatt kivágtak számos fát, a polgármester szerint azonban több mint kétezer növényt telepítenek ide. Megindult a füvesítés is, amelynek zöldje jótékonyan oldja majd a több ezer négyzetméternyi lerakott követ és betont. A strand, a kikötő és a horgászparadicsom térsége a tavon belül elkülönül egymástól. A kikötőt is felújítják.

Az avató ünnepségre érkezőknek jó hír, hogy nemcsak egész napos műsorokkal készülnek az érdeklődők fogadására, de május utolsó hétvégéjén ingyen lehet majd hajókázni a tavon.

A központi épületben mintegy harminc, különféle üzlet és szolgáltatás kapott helyet. Itt található egy 120 fő befogadására alkalmas díszterem, amelyben kulturális rendezvényeket is tartanak majd, és amely egyben a város új házasságkötő terme is lesz. A központi épület felsőbb szintjeiről páratlan panoráma tárul a tóra.
A polgármester hangsúlyozta, hogy az itteni turizmus központjában a család áll majd. Nemcsak az ingyenes strand korszerűsítése, de a játszóterek, a bicikli utak, az akadálymentesített térség és az ingyenes parkolás is mind ezt a szándékot húzza alá. Az egész komplexum gyerek- és családbarát, a kicsik számára a homokos part, az alacsony vízállású, lassan mélyülő tó alkalmas a fürdésre.

 

Az egész létesítményt „négy évszakos" turizmusra tervezték. Télen nyilvánvalóan kevesebben látogatnak majd el ide, bár a gyógy- és termálvízzel is bíró Velence Resort and Spa szálloda már egész évben vonzza a bel- és külföldi vendégeket, jelentős hiányt pótolva ezzel a tó környékén.

A Velence Korzó és Szabadstrand teljes egészében a város tulajdonában van, az üzemeltetést nyílt közbeszerzési eljáráson a Gomi Kft. nyerte el. A projekt munkálatai 2010 nyarán indultak el, különböző viszontagságok, leállások és büntető feljelentések után, a másodszor kiírt közbeszerzési eljáráson a zalaegerszegi Z-Pannon Kft.-ZÁÉV Zrt. konzorciuma nyert.

Fotók: MTI