Hamarosan zárul a Torkos Csütörtök éttermi regisztrációja

Forrás: turizmus.com

 2016. február 09. 18:53

Február 9-én este zárul a Torkos Csütörtök éttermi regisztrációja, 11-én pedig már nyitástól 50%-os kedvezményekkel várják a résztvevő vendéglátóhelyek a torkoskodni vágyókat.

Az akció hivatalos weboldalán, a torkoscsutortok.itthon.hu oldalon továbbra is frissül az éttermek listája az online étteremkeresőben, mivel a jelentkezés még nem zárult le. A Magyar Turizmus Zrt. és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság felhívja a figyelmet a szabályrendszer betartására, hogy mind a vendégek, mind a szolgáltatók elégedettsége a lehető legmagasabb fokú legyen.

A Magyar Turizmus Zrt. szervezésében zajló 11. Torkos Csütörtök az új arculat mellett részben átalakított feltételrendszerrel várja a torkoskodókat. Az MT Zrt. 2015-ös online felmérése alapján az éttermek 95%-a számolt be az évszakhoz képest kedvezőbb vendégforgalomról, illetve – az 50%-os kedvezmény dacára – a felmérésben részt vevők 87,3%-ánál alakult a bevétel is kedvezőbben ezen a napon, mint az akció nélkül alakult volna. A tavalyi évben mintegy 110 ezer vendég torkoskodott az akciós napon a csatlakozó éttermekben.

A Torkos Csütörtök az étterembe járás, a gasztronómia és az új ízek kipróbálásának népszerűsítésére jött létre. Az idei évtől nem lesz kötelező a vendéglátóhelyeknek az alkoholtartalmú italokra ötven százalékos kedvezményt adni. Minden másra továbbra is 50%-os kedvezményt kell nyújtani a csatlakozó szolgáltatóknak.

A feltételtől pozitív irányba természetesen eltérhetnek, vagyis továbbra is nyújtható az alkoholtartalmú italokat is magában foglaló teljes számla végösszegéből 50%-os kedvezmény, de ez nem kötelező. A választási lehetőség idén is a teljes a la carte kínálatra vonatkozik, külön erre az alkalomra készített szűkített menüsorral az akcióban részt venni nem lehet.

A Torkos Csütörtök az új ízek megismerésén túl az étterembe járás népszerűsítésére létrehozott akció, így olyan szolgáltatók, akik kizárólag házhoz szállítással foglalkoznak, nem vehetnek részt benne. A helyben fogyasztást is lehetővé tevő vendéglátóhelyeknek elvitelre vagy házhoz szállítással nem kötelező a csatlakozási feltételek szerint kedvezményt adni, azonban természetesen ezt önkéntes alapon megtehetik.

A Magyar Turizmus Zrt. idén kiemelt figyelmet fordít a szabályok maradéktalan betartatására, hogy mind a vendégek, mind a vendéglátóhelyek elégedettsége a lehető legmagasabb fokú legyen. Az MT Zrt. az akció napján szúrópróbaszerű ellenőrzéseket fog végezni, valamint együttműködik a hatóságokkal, mivel a szabályok megszegése szélsőséges esetben a szolgáltató akcióból való kizárását vonhatja maga után.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szeretné felhívni az esemény iránt érdeklődők figyelmét néhány olyan aspektusra, amire érdemes odafigyelni az akcióban való részvétel kapcsán. Ha a vendéglátás során olyan kereskedői magatartást tapasztalnak, mely a meghirdetett akció feltételeivel ellentétes, valamint felmerül a megtévesztés gyanúja a részvétel kapcsán, úgy elsősorban azt javasoljuk, hogy a helyszínen jelezzék problémájukat Ha azt azonnal nem rendezik, úgy a vendéglátó egységben található Vásárlók könyvébe jegyezzék be panaszukat. Erre a vállalkozásnak 30 napon belül, írásban, érdemben kell válaszolnia. Amennyiben ezt megszegi, a panaszkezelés megsértése miatt fogyasztóvédelmi eljárás kezdeményezhető ellenük.

Amennyiben fogyasztásukról nem, vagy csak hiányos tartalmú számlát kaptak, úgy bejelentéssel élhetnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé.

 

Milyen problémákkal találkozhatnak a fogyasztók?

•             Az akció részvételi feltételei szerint, az 50% kedvezmény nemcsak az ételekre, hanem az alkoholmentes italokra is vonatkozik. Ha az étterem az alkoholmentes italokat ennek ellenére kizárja a kedvezményből, megszegi a részvétel feltételeit. Foglalás előtt érdemes erről előre tájékozódni.

•             Előfordulhat, hogy egy étterem nem kínál félárú kedvezményt az étlapján szereplő valamennyi ételre, hanem például kifejezetten csak egy menüre, vagy meghatározott ételre ad kedvezményt, vagy akár a szokásos étlap helyett egy szűkebb tartalmú étlapot kínál a vendégeknek. Az akció feltételei szerint azonban a Torkos Csütörtök hetén és az azt megelőző héten használt  a la carte étlap és itallap választékának és árainak teljes körű megtartása mellett kell választási lehetőséget biztosítani a teljes 'a la carte' kínálatból. Külön erre az alkalomra készített, úgynevezett „Torkos Csütörtök", azaz szűkített menüsorral az akcióban részt venni nem lehet.

•             Előfordulhat, hogy az akcióra való hivatkozással nem fogadnak el reklamációt az étteremben. Ez azonban nem szabályszerű, a fogyasztónak minden körülmények között joga van minőségi kifogással, panaszbejelentéssel élnie, ennek megtagadása a fogyasztók alapvető jogainak korlátozását jelenti. Ha a helyszínen található vásárlók könyvébe bejegyzi panaszát, azt a hatóság eljárása során ellenőrizheti, hogy a válaszadás megfelelő határidőben történt-e, kapott-e érdemi választ a panaszos.

 

Mire figyeljenek előzetesen?

•             Mindenképpen érdemes a kiválasztott étteremben előzetesen időpontot, és asztalt foglalnia, figyelemmel az ilyenkor jelentkező felfokozott érdeklődésre.

•             Amennyiben a vállalkozás más napokon lehetővé teszi a bankkártyás, SZÉP kártyás stb. fizetési módot, úgy a Torkos Csütörtök alkalmával is biztosítania kell ezt, a részvételi feltételek szerint. Érdemes tehát előre tájékozódni arról, hogy a vendéglátó egységben elfogadnak-e bankkártyát, illetve SZÉP kártyát.

•             Az akció népszerűsége miatt készüljön fel arra, hogy előfordulhat, hogy egy asztaltársasághoz ültetnek idegeneket a jobb helykihasználás érdekében. Csak akkor foglaljon helyet, ha ezen körülménnyel is meg tud barátkozni.

•             A nagyszámú vendégsereg miatt a vállalkozások technikai, szervezési korlátozásokat vezethetnek be, például előfordulhat, hogy csak meghatározott időtartamig tartózkodhat az akció alkalmával az egységben. Lehetséges tehát, hogy másfél-két órát biztosítanak a megrendeléstől a távozásig a vendég részére. Foglaláskor érdemes erre is rákérdezni.

•             A jobb kiszolgálás érdekében előfordulhat, hogy már a telefonos, vagy írásos időpont foglaláskor rákérdeznek arra, hogy mit szeretnének fogyasztani.

•             A Torkos Csütörtök kedvezmény csak helyben fogyasztásra vonatkozik. Elvitel esetén az éttermeknek nem kell kedvezményt adniuk, de természetesen pozitív irányba ettől eltérhetnek.

Az MT Zrt. először 2006-ban szervezte meg a Torkos Csütörtök néven ismertté vált éttermi akciót. A néphagyomány szerint Torkos Csütörtökön – annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő hamvazó szerdát követően ünnepeljük – ismét szabad volt húst fogyasztani a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is.