Harmadára esett vissza a vendégéjszakák száma márciusban

Forrás: MTI

 2020. május 07. 11:57

Márciusban a külföldi vendégéjszakák száma 68,1 százalékkal, a belföldi vendégéjszakáké 61,0 százalékkal, együttesen 64,6 százalékkal csökkent a KSH friss adatai szerint.

A külföldi vendégek száma 73,6 százalékkal, a belföldieké 63,5 százalékkal csökkent, így összesen 68,3 százalékkal kevesebb vendég éjszakázott a kereskedelmi szálláshelyeken, mint tavaly márciusban.

A szálláshelyek folyó áron számolt összes bruttó árbevétele 59,7 százalékkal volt kevesebb, 14,2 milliárd forintot tett ki, a szállásdíj-bevételek 61,2 százalékkal, a vendéglátásból eredő bevételek 61,6 százalékkal estek vissza.
Márciusban 2101 kereskedelmi szálláshely működött, túlnyomó részben csak a hónap első felében, míg tavaly márciusban 2656 egység tartott nyitva.
A jelentésében kiemeli: márciusban a szálláshelyek egy része a koronavírus-járvány okozta intézkedések következtében felfüggesztette a tevékenységét, és egyes esetekben az adatszolgáltatásuk is elmaradt. A tárgyhavi adatok így a korábbi időszakok adataival csak korlátozottan összehasonlíthatók.

A korlátozott információs bázis miatt az összefoglaló (STADAT) táblákban a szállodák részletes árbevétel- és kapacitáskihasználtság-mutatói, a tájékoztatási adatbázisban pedig a kapacitáskihasználtságra és a bevételekre vonatkozó adatok márciustól kezdődően nem elérhetők.

A külföldi vendégek csaknem háromnegyede hiányzott márciusban

Fotó: 123rf

A jelentés szerint a külföldi vendégek száma márciusban jelentősen csökkent mindegyik szállástípusban és régióban. A vendégéjszakában mért forgalom Európából a 2019. márciusi érték harmada, Ázsiából és Amerikából kevesebb mint a negyede volt. Az orosz és az ukrán vendégéjszakák száma az átlagosnál kisebb mértékben, mintegy a felére esett vissza. Legfontosabb küldőországunkból, Németországból 61,7 százalékkal kevesebb éjszakát regisztráltak a szálláshelyek.

A belföldi vendégek száma 166 ezer, a belföldi vendégéjszakák száma 381 ezer volt márciusban. A vendégéjszakák száma egyik régióban sem érte el a 2019. márciusi forgalom felét, Budapest-Közép-Duna-vidéken és a Tisza-tónál a harmadát sem.

 

Mínuszok az első negyedéves adatokban is

Az idei első negyedévben 18,7 százalékkal kevesebb, 4,1 millió vendégéjszakát regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyek. A külföldi vendégek 17,7, a belföldi vendégek 29,7 százalékkal kevesebb (2,1 millió, illetve 2,0 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 11,4 százalékkal csökkent, és 82,3 milliárd forintot tett ki.