Harmadával nőtt a kereskedelmi szálláhelyek bevétele áprilisban

Forrás: MTI/turizmus.com

 2023. június 01. 11:54

Áprilisban a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 1,2 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 6,7, a vendégéjszakáké 1,2 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál a külföldi vendégforgalom bővülésének köszönhetően.

A KSH legfrissebb jelentéses szerint áprilisban a vendégéjszakák 72 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 0,9 százalékkal mérséklődött. A magán- és egyéb szálláshelyeken 7,1 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint 2022 áprilisában.

A belföldi vendégek száma 614 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,4 millió volt a turisztikai szálláshelyeken, ami 3, illetve 6 százalékos csökkenést mutat az előző év azonos hónapjához képest. Ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 441 ezer vendéget és 1 millió vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 73 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 6,1 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 0,5 százalékkal nőtt 2022 áprilisához képest. A két legnépszerűbb turisztikai régióban, a Budapest-Közép-Duna-vidéken és a Balatonon egyaránt a belföldivendég-éjszakák 19 százalékát regisztrálták.A külföldi vendégek száma 20, a vendégéjszakáké 9,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 543 ezer külföldi vendég összesen 1,5 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 402 ezer vendéget és 1,1 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 80 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák számában 14 százalékos bővülés történt.

A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest-Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 67 százalékát regisztrálták. A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel közel 45 milliárd forintot tett ki, ez folyó áron 34 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakinál.

A kereskedelmi szálláshelyek bevételeinek alakulása

Grafikon: MTI

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken folyó áron 16 százalékkal többet, 2,7 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

Összesen 20 119 turisztikai szálláshely, ezen belül 2355 kereskedelmi, illetve 17 764 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket áprilisban.
A kereskedelmi szálláshelyek közül 899 szálloda és 1027 panzió volt nyitva április egy részében vagy egészében.

Az első négy hónapot tekintve, január–áprilisban a turisztikai szálláshelyeken az előző év azonos időszakához képest 1,4 százalékkal több, összesen csaknem 8,9 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 8,4 százalékkal kevesebb (4,3 millió), a külföldiek 13 százalékkal több (4,5 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.