Harmincezer felett a Csontváry kiállítás látogatóinak száma

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 26. 20:04

Az összesen tervezett 100 ezer főből szeptember elejéig több mint 30 ezren keresték fel a budai várban Csontváry Kosztka Tivadar festőművész átfogó életmű kiállítását.

A rendező Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. a Honvéd Főparancsnokság épületében július 5-én nyílt, eredetileg december 31-ig látogatható kiállítás meghosszabbításának lehetőségét vizsgálja.

Nagyobb reklámot érdemelne ez a kiállítás – hangzott el többször is egy szeptemberi tárlatlátogatáson. Az életében sem a szakma, sem a közönség érdeklődését felkelteni nem tudó művész alkotásai most 17 teremben láthatók, tematikus egységekben felépítve. A tárlat egyik érdekes eleme a fényfolyosó, mely a korai művektől vezet át a fényt fontos szerkezeti- és motívumelemként használó alkotásokhoz.

A kiállítás látogatóinak informálását filmek, interaktív eszközök segítik. Bár Csontváry szerette volna műveit egyben tartani – soha nem adta el egyetlen festményét sem -, az ismert életmű mintegy harmada lappang. A hiányzó alkotások egy részét a Vörös Hadsereg hadizsákmányként elvitte a Nemzeti Bank trezorjaiból, nagyobbik része pedig feltehetően hazai magángyűjteményekben rejtőzik. A fellelt Csontváry festmények többségét közgyűjteményekben őrzik, többek között az állítólag Aczél György lobbizásának köszönhetően 1973-ban Pécsett nyílt önálló Csontváry Múzeumban. A több évnyi előkészítéssel megrendezett mostani kiállításra a művek ide hozatala sem volt egyszerű, hiszen az olyan nagy képek, mint a Baalbek, a Mária kútja és a Taormina speciális utaztatást igényeltek.

A tárlatnak helyt adó, a II. világháború után évtizedekig romos állapotban maradt Honvéd Főparancsnokság tavaly július 31-én nyitotta meg kapuit a január 31-én zárult Zsolnay kiállítással. A Csontváry kiállítást követő programról még nem született döntés, de a lehetőségektől függően az újabb kiállítás megnyitóját 2016. február-március hónapra tervezik.