Három lengyelországi étterem kapott Michelin-csillagot

Forrás: turizmus.com

 2023. június 26. 08:53

Az inspektorok értékelései alapján három étterem kapta meg a presztízs értékű csillagot, hét a Bib Gourmand címet, és további 39 került az ajánlott éttermek közé. A Michelin díjátadó ünnepségére június 27-én Poznańban kerül sor.

A legjobb, kiemelkedő minőségű éttermek kiválasztásának első lépéseként a városok között döntöttek, melynek eredményeképpen Krakkó, Poznáń és Varsó maradt versenyben. Ezt követően a Michelin-kalauz és a Lengyel Idegenforgalmi Szervezet közötti megállapodás értelmében az inspektorok útnak indultak az országban, hogy esélyt adjanak a legnagyob lengyel városok minden gasztronómiai szereplőjének legjobb oldaluk bemutatására és a legmagasabb kulináris élményeket kínáló helyek elit körébe való bekerülésre. Az utolsó fordulóban pedig az összegzésekre és a presztízs elismerések – Michelin-csillagok és Bib Gourmand kitüntetések – odaítélésére került sor a top helyek számára - derül ki  a Lengyel Idegenforgalmi Szervezet lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

- Szívből gratulálok a Michelin Guide által elismert és kitüntetett éttermeknek, amelyek ezentúl Lengyelország gasztronómiai nagykövetei lesznek. Különleges pillanat ez a lengyel gasztronómia fejlődése és a gasztroturizmus nemzetközi piacon történő terjeszkedése szempontjából is.

A legjobb éttermek kiválasztásának első lépéseként a városok között döntöttek, melynek eredményeképpen Krakkó, Poznáń és Varsó maradt versenyben

Fotó: Lengyel Idegenforgalmi Szervezet

Érdemes megjegyezni, hogy a legnagyobb lengyel városok mellett elismerést kapott a gazdag kulináris hagyományokkal rendelkező podhalei Kościelisko falu is – mondta Andrzej Gut Mostowy, a Sport- és Idegenforgalmi Minisztérium államtitkára és a Minisztertanács elnökének a lengyel márka népszerűsítéséért felelős megbízottja.

A Michelin Guide, amelyet világszinten a legfontosabb kulináris kalauzként tartanak számon, 1900 óta van jelen a piacon. Példányszámát, múltját és elismertségét tekintve is az első helyen áll. Jelen kiadványában a Michelin Guide 62 régiót és várost fog át, amelyből 30 Európában található.

- 2023. június 19. kiemelkedő dátum három város – Varsó, Krakkó és Poznań – éttermei számára. Mérföldkő ez a lengyel gasztronómia történetében. A Michelin-kalauz 2023. évi válogatása megerősítette, hogy Lengyelország azon országok közé tartozik, amelyek számára fontos az európai gasztrokultúra örökségének ápolása. Gratulálok minden kitüntetett étteremvezetőnek, külön elismeréssel szólok a Michelin-családba újonnan bekerülőkhöz, illetve a lengyel gasztronómia „csillagaihoz". A Michelin-családhoz tartozni presztízs, de a séfek gasztronómiai színvonalának éves ellenőrzési kötelezettségével is jár. Az elismert éttermek számára szervezett nemzetközi projektek a tapasztalatcserére is hatalmas lehetőséget nyújtanak – mondja a Lengyel Gasztronómiai Akadémia elnöke és a Michelin Guide kizárólagos lengyelországi partnere, Maciej Dobrzyniecki.

A Lengyel Idegenforgalmi Szervezet Michelin-kalauzzal való együttműködése számos előnyt hordoz magában. Infrastrukturális és szállítási feljesztések, a regionális kulináris hagyományok és a helyi élelmiszerpiacok népszerűsítése, befektetők bevonzása a vendéglátóiparba, a szolgáltatások színvonalának, a lengyel városok nemzetközi elismertségének és a külföldi turisták érdeklődésének növekedése – ez csak néhány a számos várt eredményből.

- Ma a lengyel gasztroturizmus teljesen új fejezete kezdődik el. A Michelin-kalauz brandje és a benne foglalt ajánlások rendkívüli erejű mágnesként vonzzák a konyha szerelmeseit nemcsak Európából, hanem az egész világból. A Lengyel Idegenforgalmi Szervezet által kötött ezen együttműködés óriási támogatást jelent a promóciós tevékenységünkhöz, amelyben kiemelkedő hangsúlyt fektetünk a gasztroutazások népszerűsítésére. A lengyel kulináris színtér az általunk folytatott kampányok egyik fő irányvonala. Határozottan kijelenthetjük, hogy a felejthetetlen utazási és ízélmények összekapcsolása ínyenc párosítás – állítja Rafał Szmytke, a Lengyel Idegenforgalmi Szervezet elnöke.

A Michelin-kalauz által kintüntetett éttermek:

Két csillag:

Bottiglieria 1881 (Krakkó) Bottiglieria 1881

Egy csillag:

Muga (Poznań) Restauracja MUGA,

NUTA (Varsó) Nuta Restaurant

Bib Gourmand:

Varsó: alewino alewino.pl Kieliszki na Próżnej Kieliszki na Próżnej, Koneser Grill Koneser Grill, Le Braci Le Braci,Poznań: Fromażeria Fromażeria, TU.REStAURANT TU.Krakkó: MOLÁM Molám Thai Canteen & Bar

Ajánlást kapott éttermek:

Varsó: Bez Gwiazdek, Butchery & Wine, Concept 13, Dyletanci, elixir by Dom Wódki, Epoka, Europejski Grill, Hub.praga, Kontakt, Muzealna, Nobu Warsaw, Nolita, Rozbrat 20, Szóstka Poznań: 62 Bar & Restaurant, A nóż widelec, Delicja, NOOKS, Papavero, SPOT., The Time, Zen OnKrakkó: Albertina, Amarylis, Artesse, Copernicus, Farina, Fiorentina, Filipa 18, Hana Sushi, Karakter, Kogel Mogel, Pod Nosem, NOTA_RESTO by Tomasz Leśniak, Pod Różą, Szara, ZaKładka, ZazieKościelisko: Giewont