Háromdimenziós látványterv készül a török kori szolnoki cölöphídról

Forrás: MTI

 2015. augusztus 18. 17:13

Hajóról és levegőből készült fotósorozatok segítségével készítik el a Szolnoknál található török kori cölöphíd háromdimenziós modelljét.

A szolnoki Damjanich János Múzeum és a pécsi Pazirik Kft. munkatársai által végzett kutatás célja a fahíd hiteles, valósághű, látványos rekonstrukciójának elkészítése a 21. századi modern technika felhasználásával, és bemutatása a nagyközönségnek előreláthatólag már szeptemberben. A 3D-s modell elkészítésének további célja, hogy "felhívják a fiatalabb generáció figyelmét is az elmúlt korok értékeire".

Kertész Róbert, a szolnoki Damjanich János Múzeum régésze, történész elmondta: a kutatás a Tisza rendkívül alacsony vízállásának köszönhetően eredményes volt, a fotódokumentáció sikeresen elkészült. A szakember hangsúlyozta: nem grafikai rajz, hanem fotorealisztikus látványterv készül, a törökkori hidat valóságos térben mutatják majd be, hasonlóan egy fényképfelvételhez, és lesz olyan kép, amelyen a jelenlegi közúti Tisza-hidat is lehet majd látni a török kori átkelő mellett.

Kertész Róbert úgy fogalmazott, hogy "a fából készült átkelő egyben időhíd is, amelyen keresztül képletesen látogatást tehetünk Szolnok múltjában". Felhívta a figyelmet arra, hogy Szolnokon az oszmán építészet jelentős emlékei találhatók: a most kutatott átkelő Magyarország első állandó Tisza-hídja volt, de a Tisza-parti városban épült a pécsi után az ország második legnagyobb dzsámija és hazánk legnagyobb palánkerődítménye is. A török kori Szolnok építészetéről a felszínen szinte semmi nyom nem maradt, viszont a földben és a folyóvizek mélyén ott rejtőzik a letűnt világ egy része.