Közel hárommilliárd forintból újult meg az Országos Kékkör

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2015. október 28. 16:29

Nyolc különböző projekt keretében, 21 konzorciumi partner bevonásával, összesen 2,7 milliárd forintos Európai Uniós támogatással született újjá az Országos Kékkör.

Az erdőket mindenki számára nyitottá és bejárhatóvá tevő, három éven keresztül zajló munka eredményét az október 28-án megtartott sajtótájékoztatón mutatta be a Magyar Természetjáró Szövetség.

„Az összesen 210 helyszínt érintő, több száz kilométernyi nyomvonal megtisztítását és több mint 2500 kilométernyi útszakasz felmérését magában foglaló projekt célja a megfelelő infrastruktúrájú túraútvonalak létrehozása, a turistaforgalom növelése és ezáltal a régiók fejlődésének biztosítása" – nyilatkozta az eseményen Győri Tamás József, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója.

 

Az Országos Kékkör (OKK) Magyarország leghosszabb, nagy múltú és népszerű túraútvonala. 42 szakasza összesen 2550 kilométer hosszan kanyarog, három Kéktúrát (az Észak-Magyarországon végighaladó Országos Kéktúrát, a Dél-dunántúli Kéktúrát és a kerékpárral is teljesíthető Alföldi Kéktúrát) egyesít.

A projekt során azonosították, felmérték, és térinformatikai rendszerben rögzítették az útvonalakat és a hozzájuk kapcsolódó adatokat. A munka a turistautak helyreállítását is magában foglalta: a nyomvonalakat jelzésfestéssel látták el, több alkalommal megtisztították a szeméttől mind a 2550 kilométeren. A három év során 8 kilátó, 10 turistaház, 109 pihenőhely, 69 esőbeálló, és 11 híd létesült, vagy újult meg, az ország területén közel 10 ezer indító, útirányjelző és információs táblát helyeztek ki a tájékozódás elősegítése érdekében. Az OKK nyomvonalán egy alternatív, kerékpáros útvonalat jelöltek ki. Az új arculat részeként nemcsak az Országos Kékkör és a kéktúrák kaptak új arculatot, hanem a tájékoztatást szolgáló ikonrendszer és a pecsételőhelyek grafikái is megújultak. A fejlesztés eredményeként a túrázókat webes, és mobil eszközökön futtatható alkalmazások segítik. A Természetjáró kártyával összesen 250 helyszín (szálláshely, vendéglátó egység, kerékpárszervíz) szolgáltatását lehet kedvezményesen igénybe venni.

Lomnici Gergely, a Pilisi Parkerdő szóvivője megjegyezte: a 249 tagból álló Ranger-hálózat feladata az útvonal folyamatos járhatóságának biztosítása, karbantartása, az ezzel kapcsolatos bejelentések kezelése.

A felmért adatok térinformatikai rendszerbe történő integrálása a további fejlesztéseket is megalapozza. A munka teljessé válásához további 25 ezer kilométernyi gyalogostúra útvonal felmérése szükséges.