Háromszoros jubileumot ünnepel a Zsindelyes

Forrás: turizmus.com

 2014. október 08. 10:25

A Zsindelyes Pálinkafőzdének van oka az ünneplésre: 50 éve nemesítették ki az újfehértói fürtös meggyet és a belőle készült pálinka azóta a főzde zászlós termékévé vált; 30 éve kezdte meg működését az Érpataki Pálinkafőzde, és 10 éves a Zsindelyes márka.

Ez alkalomból nagyszabású Eredetvédettségi és Jubileumi Gálát rendezett székhelyén a pálinkaház.

1984-ben, az ország negyedik magántulajdonban lévő pálinkafőzdéjeként nyitották meg a termelést, de akkor még csak lakossági bérfőzéssel foglalkoztak. Az évek múltával viszont már kereskedelmi céllal is főttek a párlatok, 2004-ben a bérfőzetést abbahagyták. Azóta állandóan fejlesztik az üzemet, és több pálinkafőző berendezést állítottak működésbe. Mellette üzemfejlesztéseket, raktárbővítéseket is végeztek, 2008-ban felépült a Zsindelyes Kóstolóház, amivel beléptek a pálinkaturizmusba.

2004-ben az addig márka nélküli pálinkákat márkanévvel ruházták fel és arculatot építettek köré, megőrizve a gyümölcsök zamatát és magas szinten tartva a minőséget. Egyik leghíresebb pálinkájuk az újfehértói fürtös meggyből készült 2007-ben földrajzi árujelzői oltalom alá került.

Az idén februárban pedig egy még nagyobb megtiszteltetés érte a pálinkát: megkapta az Európai Unió földrajzi árujelzői oltalmát is, így az EU határain belül elérhető legmagasabb földrajzi elismerést tudhatja magának. Ez a Zsindelyes számára külön elismerés, hiszen az országban egyedül ő készíthet ebből a gyümölcsből pálinkát.