Használatra kész a Margitszigeti Futókör

Forrás: turizmus.com

 2015. augusztus 30. 17:58

Elkészült az összesen 5,3 kilométer hosszú, a futók által már használatba vett margitszigeti futópálya és az ahhoz kapcsolódó tárgyak.

Elkészült az összesen 5,3 kilométer hosszú, a futók által már használatba vett margitszigeti futópálya és az ahhoz kapcsolódó műtárgyak. A pálya (az ún. Margitszigeti Futókör) az elmúlt évek során elhasználódott, egyes szakaszait a 2013-as árvíz erősen megrongálta, ezért szükségessé vált a futópálya teljes rekonstrukciója.

 

A beruházás az 5300 méteres aszfaltozott alépítményre a helyszínen öntött Conica típusú műanyag borítás elkészítése mellett, tartalmazta a teljes futókörre vonatkozó térfigyelő rendszer alépítményi munkálatait is. Elhelyeztek többek között 72 kábelbehúzó aknát, 27 kameratartó oszlopot, amelyekre a futók biztonságát elősegítő térfigyelő kamerákat is telepítenek.

A futópálya közvetlen környezetében 2200 négyzetméter térburkolat épült. A beruházási feladatokat kibővítve, az újonnan elkészült futópálya tehermentesítése érdekében - Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlése döntésnek köszönhetően - a Főkert Zrt. beruházásában elkészült a futópálya mellett 1900 négyzetméter járda is.

Budapest Főváros Önkormányzatának Közgyűlése a Margitszigeti Futókör rekonstrukciós munkák elvégzésére 380 millió forintot irányzott elő.

A beruházás előkészítésében számos műszaki, valamint sportszakmai szakember vett részt. A pályaszerkezet felépítésében hasonló a Puskás Ferenc Stadion futópályájának, az Atlétikai Világszövetség, az IAAF szabványoknak is minden tekintetben megfelelő pályaszerkezetéhez. A futópálya műanyag borítású burkolata egy szendvics szerkezetű burkolat, 9 mm vastagságú gumisszőnyegen legalább 6 mm EPDM szőnyeg.

A sportszakemberek szerint a felújított margitszigeti futókör maximális lehetőséget biztosít minden igényt kielégítő, bármilyen szintű és sebességű futó teljesítményhez.

A nyílt közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott kivitelező, a Globál Sport Kt. az elkészült 5,3 kilométeres pályára 60 hónapos jótállást vállalt.

A futópálya átadás-átvétele megtörtént, a beruházás lezárult, a futópálya teljes hosszában a terveknek megfelelően, jó minőségben elkészült.  Az elkészült futópályát naponta több mint ezren használják, a futók a felújított pályára vonatkozólag a használatba vétel óta eltelt időszakban kizárólag pozitív véleményt adtak.