Hasznosítási variációk kastélyra

Forrás: turizmus.com

 2016. április 14. 20:05

Befektetés erős idegzetűeknek; ezt csak szerelemből lehet csinálni – ezekkel a mondatokkal érzékeltette a kastélyszálloda-üzemeltetéssel járó kihívásokat a Magyar Kastélyszállodák Szövetségének elnöke az idén másodszor megrendezett Kastélyszálloda Fórumon.

A különböző hasznosítási modellek bemutatását fókuszba helyező Kastélyszálloda Fórumnak a szövetség egyetlen budapesti tagszállodája, a budavári St. George Hotel adott otthont április 14-én.

A kastélyszállodák üzemeltetésének legnagyobb nehézsége, hogy a napi gyakorlatban nem alkalmazhatók azok a klisék, megoldások, amelyek egy hagyományos szállodában; ezek a történelmi épületek sokszor eldugott falvakban, távol a világtól találhatóak; s maga a műfaj nem tömegturisztikai termék, „meg kell rá érni" – fogalmazott Gulyás Eszter, a Magyar Kastélyszállodák Szövetségének elnöke (képünkön).

Fotó: Csárdás Ferenc


A szervezet jelenleg 10 kastélyszállodát tömörít, és soraiba csak azok a házak nyerhetnek felvételt, amelyek megugorják a minőségi mércét: kritérium a minimum három csillagos besorolás és a legalább 100 éves, hitelesen bemutatható történelmi háttér. Az idei év változást hoz a szövetség életében, mert kibővítették a tagsági kört, már nemcsak kastélyszállodák lehetnek tagok, hanem olyan történelmi épületek is, amelyekben egyéb szolgáltatásokat végeznek (pl. rendezvényhelyszín, egészségközpont, múzeum stb.), de a hangsúly továbbra is a minőségi szolgáltatásokon és a bizonyítható történelmi háttéren van – tájékoztatott az elnök.

Az év második felében szeretnének új programokkal is jelentkezni, így gasztrotúrákkal és kulturális vándorprogramokkal (zenei estek, képzőművészeti kiállítások, korabeli játékok stb.), melyek a tagszállodákat még vonzóbbá tennék. A szövetség küldetésének tartja a kastélyturizmus népszerűsítését, hogy ne csak wellnessezni, hanem „kastélyozni" is járjanak az emberek – fogalmazott Gulyás Eszter.

Április végére megújul a szervezet weboldalának arculata is. Ez év elején már elkészült a foglalási rendszerük, így immár a honlapon keresztül is lehet foglalni szállást a tagszállodákban, és a csomagajánlatok egy helyen összegyűjtve elérhetők. Közös marketingakciójuk április 15–17-én a kastélyszállodák nyitott hétvégéje, amikor díjmentes házbemutatóval várják a látogatókat, a szállást is foglalók pedig a második éjszakát ajándékba kapják. Év végén a Magyar Kastélyszállodák Szövetsége először csatlakozik a Baptista Szeretetszolgálat cipős doboz akciójához, az ajándék csomagokat a tagszállodákban mint gyűjtőpontokon lehet majd leadni november 28-tól.

 

Múzeumtól biomajorig

A Kastélyszálloda Fórumon bemutatkozott két aktuális fejlesztés is.

A Gyula belvárosában enyészetnek indult, közel 300 éves Harruckern-Wenckheim-Almásy kastély idén húsvétkor, európai uniós forrásból felújítva Gyulai Almásy-Kastély Látogatóközpontként nyitotta meg kapuit, falai között állandó kiállítást, kávézót, múzeumot, múzeumpedagógiai helyiségeket alakított ki a tulajdonos önkormányzat, tárlata 21. századi technikával, interaktív elemekkel idézi meg a hajdan itt élő főurak és az őket szolgáló cselédség mindennapjait – tájékoztatott Dombi Ildikó ügyvezető igazgató.

 

A Tisza-tótól 3 km-re található, romos kétútközi Graefl-kastély és a hozzá tartozó 10 hektáros birtok helyreállítását tűzte ki céljául Szerencsés Györgyi és férje, Szepesi Péter, akik a minél hitelesebb értékmentés érdekében felkutatták a család történetét és komoly szakértőket vontak be a munkába, hogy később az épület műemléki védettséget kaphasson. Májusra kívülről teljesen megújul a szecessziós kastély, falai között a tervek szerint 2018-tól 7 szobában fogadnak majd vendégeket magas színvonalon, és további 40, egyszerűbb férőhelyet alakítanak ki a volt gazdasági épületekben. Arra törekszenek, hogy a kastély – csakúgy, mint hajdanán – önellátó legyen, így életre keltik a majort is, ahol bio állattartás és növénytermesztés, gyümölcskertészet folyik majd. A saját erős beruházás máris megpezsdítette a környék kulturális életét, alkalmi rendezvényeiken hagyomány lett a korhű öltözet, a június 11-i homlokzat-szentelő ünnepségük például a swing jegyében zajlik majd.

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. képviselője kulturális szerepvállalásukról beszélt, felidézve azt a vándorkiállításukat, amely 2009 és 2012 között megjárta a legszebb magyar kastélyokat és a határainkon túlra is eljutott.

A Gödöllői Királyi Kastély ügyvezetője, Gönczi Tibor nemzeti örökségünk felújítását és hasznosítását mutatta be. Elhangzott, hogy éves szinten 160 ezer múzeumlátogatójuk van, de a rendezvényeket is beleszámítva 250-300 ezren keresik fel a létesítményt. Közhasznú tevékenységeik mellett bevételeik egyharmada vállalkozási tevékenységükből származik, mint rendezvényhelyszín. Idén februárban hozzájuk került a hatvani vadászati múzeum is, jelenleg zajlik a közös múzeumpedagógiai és üzemeltetési koncepció kidolgozása. Cél, hogy a 2021-es Vadászati Kiállításnak – amelyet Magyarország rendez – mindkét kastély a helyszíne legyen.

 

Versenyképesség és munkaerőhelyzet

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Niklai Ákos a szállodaipar és a vendéglátás aktuális kérdéseiről számolt be, köztük a héten indult Hotelstars-kampányról, valamint az éttermi szolgáltatások áfájának jelentős csökkentésének kormányzati szándékáról, ami növelheti a szolgáltatók versenyképességét és segítheti a munkaerő megtartását. A kastélyszállodások figyelmébe ajánlotta az online fejlesztések fontosságát, valamint a kiemelkedő növekedést mutató küldőpiacok, mint Kína, India és az Öböl-menti országok vendégeinek megszólítását.

A szakmát súlyosan érintő munkaerőhiány, a munkaerő megtartása és az utánpótlásképzés volt a témája a rendezvényt záró kerekasztal-beszélgetésnek is (képünkön), amelyben Niklai Ákos mellett részt vett Grotte Judit (Budapesti Metropolitan Egyetem), Sándor Dénes (Budapesti Gazdasági Egyetem), Pintér Katalin (Gerbeaud Ház) és Horváth Csilla (Apponyi Kiskastély natur minihotel).