Hat borvidék nedűi vizsgáztak Balatonfüreden

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. június 16. 09:47

19. alkalommal rendezte meg a Balatoni Szövetség, a Veszprém–Balaton 2023 EKF program támogatásával a Balatoni Borok Versenyét. Az ünnepélyes díjátadóra a Bahart Szent Miklós hajójának fedélzetén, a Balaton közepén került sor.

A balatonlellei Kishegyen termett szőlőből készült a legtöbb díjazott bor a 19. Balatoni Borok Versenyén, de kijutott az elismerésből a Kányavári Borbirtoknak, a Koczor pincészetnek, az Első Magyar Borháznak és több füred-csopaki szőlősgazdának is.

Neves borakadémikusok, szakírók és egy társadalmi zsűri előtt mérettek meg a 19. Balatoni Borok Versenyére beküldött minták, és ebből választották ki az ítészek a Balatoni Borrégió fődíjas nedűit. A borversenyt kezdeményező Balatoni Szövetség (BSZ) rendezvényének ezúttal is rangot adott, hogy az bekerült a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) programjába.

Az ünnepélyes díjátadó helyszíne a Bahart Szent Miklós hajója volt

Fotó: facebook.com/balatoniszovetseg

A badacsonyi, nagy-somlói, zalai, boglári, Balaton-felvidéki, és a füred-csopaki borvidékről idén 67 termelő 260 bormintával jelentkezett a BSZ által kiírt versenyre, összesen 162 száraz, és 41 vörösborral, 22 rozéval, 11 gyöngyöző nedűvel, 5 pezsgővel és 19 kései szüretelési szőlőből készült desszertborral. Ebből választotta ki 2022. május 26-án a balatonfüredi Annabella Hotelben az egy nagy aranyat, 47 aranyat, 172 ezüstöt és 32 bronzérmet érdemlő bort.

A Balatoni Borrégió Legjobb Fehérbora 2022 címet a lellei Garamvári Szőlőbirtok 2021. évi cserszegi fűszerese érdemelte ki, és a legjobb vörös bor, a sínai hegyi cabernet sauvignon 2018 is a lelle-kishegyi borászt dicséri. A Kányavári Borbirtokról származó cabernet sauvignon rozé is fődíjas lett, és ugyancsak a kányavári birtokra került a 2021-es gyöngyöző bor. A legjobb desszert bort címmel a 2015-ös anigma furmint, semillon, olaszrizling cuvével a Koczor Pincészet büszkélkedhet.

A VEB2023 EKF fehér bora egy badacsonyi, vörös borát és pezsgőjét pedig a legtöbb díjat elnyert Garamvári Vencel pincéjében palackozták

Fotó: facebook.com/balatoniszovetseg

Különdíjat adott Fiáth Attila a zsűri elnöke a Hujber Pincészet 2021-es kéknyelűéért, a Nemzetközi Bírálók különdíját pedig az Első Magyar Borház Szeremley Birtok Kft. ügyvezetője vette át. Díjazott lett a Fodorvin Családi és a Várszegi Pincészet. A VEB2023 EKF fehér bora egy badacsonyi, vörös borát és pezsgőjét pedig a legtöbb díjat elnyert Garamvári Vencel pincéjében palackozták.

A VEB2023 EKF díjazott nedűit 2022. június 26-án Veszprém óvárosi piacán kóstolhatják meg a borkedvelők.