Hat éve folyamatos a növekedés – az Orbis is jól zárta 2019-et

Forrás: turizmus.com

 2020. február 24. 09:43

A bevétel 4,6 százalékkal, az üzemeltetési EBITDA pedig 12,6 százalékkal emelkedett 2018-hoz képest. Az egy kiadható szobára jutó árbevétel (RevPAR) csoportszinten 5,5%-kal, Magyarországon pedig jelentősen átlag felett, 9,1%-kal növekedett.

Gilles Clavie

Fotó: Orbis Hotel Group

„2019-ben újragondoltuk üzleti modellünket, és tevékenységünk két különböző – szolgáltatói (asset light) és szállodaingatlan (asset heavy) – üzletágra osztottuk.

A szolgáltatói üzletágat az Accornak értékesítettük, ami lehetővé teszi, hogy tisztán szállodaingatlanokkal foglalkozzunk.

Mindkét vállalat nagyon gyorsan növekszik, hogy megfeleljen a vendégek és partnerek elvárásainak, így az üzletágak egymástól függetlenül tudják kiaknázni lehetőségeiket” – mondta Gilles Clavie, az Orbis elnök-vezérigazgatója a cég által kiadott közlemény szerint.

„A Közép-Kelet Európa hat országában található 73 szállodával az Orbis a növekedés új korszakába lép az új tulajdonossal együtt – az AccorInvest jelenleg az Accortól vásárolja meg annak Orbis részvényeit. Az együttműködés következő lépcsőfokaként az Orbis a 73 szállodára vonatkozó üzemeltetési megállapodást kötött az Accorral. A perspektívánk változik, de továbbra is azért dolgozunk, hogy megerősítsük vezető pozíciónkat a régióban. Az egész éves intenzív átalakulási folyamat ellenére az összes stratégiai területen javítani tudtuk teljesítményünket” – tette hozzá Gilles Clavie.

A változások ellenére is jó eredményeket ért el a cégcsoport tavaly

Fotó: 123rf.com

Az Orbis zsinórban a hatodik évben növelte eredményeit. A 4,6 százalékos növekedéssel 1 419.6 millió PLN-re emelkedő bevétel, illetve a működési EBITDA 12,6 százalékos növekedése (egészen 499,1 millió PLN-ig) komoly pénzügyi teljesítmény.

Az Orbis legtöbb kiemelt piacán az üzemeltetési szinten is nagyon komoly eredményeket ért el, amit az 5,5%-os (201 PLN-re) csoportszintű RevPAR (egy kiadható szobára jutó árbevétel) növekedése is mutat. Ez országonként változik: 9,1% Magyarországon, 4,4% Lengyelországban és 4,2% Csehországban az előző évhez képest.

A növekedés az árazási stratégiából következik: az Orbis sikeresen – 2018-hoz képest 4,6%-kal – növelte az átlagos szobaárat úgy, hogy tartotta a foglaltsági rátát.

Azzal, hogy az Orbis lezárta a szolgáltatói üzletág eladását az Accornak, mind a 66 meglévő franchise- és management hotelszerződés, illetve a tervben lévő további 42 szállodára vonatkozó szerződés is átkerült az Accor portfóliójába. A tranzakció értéke 1 218,4 millió PLN-t tett ki.

Azóta az Orbis portfólió 73 saját tulajdonú és lízingelt szállodából áll hat országban (Lengyelország, Magyarország, Csehország, Románia, Szlovákia és Litvánia).

 

Folytatódnak a szállodaépítések

Az Orbis jelenleg is négy szálloda építését tervezi Lengyelországban és Magyarországon, és emellett is további értékes projekteket tervez portfóliójának növelésére.

"2020 rendkívül fontos év lesz az Orbis számára, nem csupán az integráció miatt új stratégiai partnerünkkel, hanem azért is, mert hamarosan ünnepeljük az Orbis 100. születésnapját” – tette hozzá Gilles Clavie.