Hat literrel csökkent az egy főre eső sörfogyasztás Csehországban

Forrás: MTI

 2022. április 21. 15:49

A járvány két éve alatt a sörfogyasztás és a termelés is csökkent Csehországban.

Tavaly 19,6 millió hektoliter sört főztek a cseh sörgyárak, 2,8 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban – közölte a cseh sörgyárak szövetsége csütörtökön Prágában.

Az egy főre eső sörfogyasztás is csökkent, a 2020-as 135 literről 129 literre. Az előállított sör mennyisége, illetve az egy főre eső sörfogyasztás már második éve csökken – mutat rá a közlemény.

2019-ben, a koronavírus-járvány előtti utolsó évben 21,6 millió hektoliter sört főztek Csehországban. A járvány két éve alatt a termelés kétmillió hektoliterrel csökkent. Tavaly a hazai piacra 14,8 millió hektoliter sör került, 762 ezer literrel, 5 százalékkal kevesebb, mint 2020-ban. A sör egynegyedét a vendéglőkben adták el.

A járvány alatt csökkent a sörfogyasztás Csehországban

Fotó: ©pillerss/123rf.com

"A sörfogyasztás csökkenését nagymértékben befolyásolta, hogy a járvány miatt az utóbbi két évben többször is hosszabb ideig korlátozták a vendéglők működését" – mondta Frantisek Sámal, a sörgyárak szövetségének elnöke újságíróknak.

Alkoholmentes sörből tavaly majdnem 1,5 millió hektolitert főztek, ami éves szinten kétszázalékos csökkenést takar.

Ugyanakkor tavaly folytatódott a sörkivitel növekedése: a sörgyárak 5,2 millió hektoliter sört vittek ki külföldre, 236 ezer hektoliterrel többet, mint 2020-ban. A sörexport több mint fele, 2,7 millió hektoliter a Csehországgal szomszédos országok piacára került.