Határon átnyúló vallási útvonal létesült

Forrás: turizmus.com

 2015. április 26. 12:14

Újjáépült a Pallavicini család XIX. században létesült sírkápolnája az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Az építményt az Ökumenikus vallási útvonal kialakítása Temes és Csongrád megyében elnevezésű projekt záróakkordjaként pénteken adták át.

Az építmény annak a sírkápolnának a hű mása, amely az 1880-as évektől az őrgrófi család, a Pallaviciniek dél-alföldi temetkezési helyéül szolgált a  XX. század derekáig.

A vallásos összejöveteleknek helyet adó kistemplom újjáépítése pályázati forrásból, a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 támogatásával valósult meg. A pályázatnak köszönhetően a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégióban egy ökumenikus vallási útvonalat alakított ki az Emlékpark projektpartnereivel együtt (Szeged-Csanádi Egyházmegye; Mórahalom Város Önkormányzata; Új Évezred Református Központ, Temesvár). A projekt – amely öt beruházási helyszínen hozott létre turisztikai attrakciókat – záróakkordjaként az ópusztaszeri Emlékpark egy újabb szakrális építménnyel bővült.

 

„A vallási turizmusban rejlő lehetőségek mind jobb kiaknázása közös érdeke Magyarországnak és Romániának, ezért a határok nem jelenthetnek és nem is jelentenek akadályt" – hangsúlyozta Kertész Péter, az Emlékpark vezetője az április 24-én megrendezett projektzárón.

Az ópusztaszeri skanzenben a templommal teljessé válik a múzeumfalu. A Pallavicini-kápolna méreteiben és külső megjelenésében egyaránt illeszkedik a XIX–XX. századi Dél-Alföld jellegzetes épületegyütteseihez. Mindezeken túl az őrgrófi család szakrális építménye alkalmas lesz eredeti funkciójának betöltésére is, azaz házasságkötések, keresztelők, spirituális találkozók is tarthatók majd itt.