Hátizsákos nemzeti védjegyet kapnak az ifjúsági szálláshelyek

Forrás: turizmus.com

 2015. február 04. 23:15

Immár az ifjúsági szállásoknak is megszületett a nemzeti tanúsító védjegye. A hátizsákokkal jelölt védjegy bevezetéséről a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége február és április között országszerte tájékoztató előadásokat szervez.

A védjegyet a turizmusért felelős minisztérium hozta létre azzal a céllal, hogy a megfelelő szakmai színvonalú ifjúsági szálláshelyeket kiemelje a többi szálláshely közül. A szálláshelyek minősítése a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége által kidolgozott és a minisztérium által jóváhagyott szakmai szempontrendszer alapján történik. Az 1, 2 vagy 3 hátizsákos védjegy odaítéléséről a Nemzetgazdasági Miniszter dönt egy független bírálóbizottság javaslata alapján.

A védjegyrendszer működtetését – a pályázatok befogadásától a helyszíni bejárás megszervezésén és a minősítőbizottság összehívásán át a védjegyhasználati szerződés megkötéséig és a minősített szálláshelyek nyilvántartásáig – a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége végzi. A védjegyhasználati jogosultság 5 évre szerezhető meg.

A szálláshelyek minősítésénél három területet vizsgálnak:

–       Az alapkövetelményeknek mindhárom kategóriába tartozó szálláshelynek meg kell felelnie, ezek többnyire megegyeznek a közösségi szálláshelyek alapkövetelményeivel.

–       Az alapkövetelményeken belül vizsgálják a kényelmi szempontokat is (a szobák méretét; a fűtés jellegét; az asztalok, székek, szekrények, póttakarók számát; az ágyak méretét; a takarítás sűrűségét; az információs anyagok mennyiségét; a vizesblokkok elhelyezkedését; a zuhanyzók, mosdók, WC-k számát és felszereltségét).

–       Az egyes kategóriák eléréséhez további pontokat kell gyűjteni az alapkövetelményeken felüli pluszfelszereltséggel, illetve kínált szolgáltatásokkal: pl. alkalmas e mozgássérültek fogadására, van-e kertje, konferenciaterme, babaágya, használ-e megújuló energiát, gyűjti-e szelektíven a hulladékot stb.; milyen a biztonsági felszereltség (zárható szekrény, kártyás beléptetés, biztonsági kamera stb.); milyen szolgáltatások érhetők el (pl. pénzváltás, mosógép, étterem, nyelvet beszélő recepciós, hajszárító stb.); milyen szabadidős szolgáltatásokat kínál (pl. sportpályák, sporteszközök, játékok, gyereksarok, állatok stb.).

Annak érdekében, hogy az összes magyarországi közösségi szálláshely-üzemeltető minden információt megkapjon az ifjúsági szállásokat minősítő hátizsákos nemzeti védjegyről és a védjegyet kezelő szervezetről, a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége (MISZSZ) országszerte tájékoztató napokat tart, ahol a szövetség, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt képviselői ismertetik a védjegy célját és annak előnyeit.

A rendezvények időpontjai és helyszínei:

Február 18. 10 óra: Miskolc, Uni-Hotel Diákotthon

Március 4. 10 óra, Szeged, IH Rendezvényközpont

Március 18. 10 óra, Kaposvár, Kaposvári Egyetem – Új Kollégium

Április 1. 10 óra, Balatonfüred, Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság

Április 15. 10 óra, Győr, Hotel Famulus

Április 29. 10 óra, Budapest, Magyar Turizmus Zrt. székháza

A tájékoztató előadásokon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezés az info@miszsz.hu e-mail címen, vagy a 06/70-310-2003-as telefonszámon.

A hátizsákos nemzeti védjegyről további információ a www.miszsz.hu honlapon érhető el.